När AMD och Intel introducerar färska processorfamiljer är det inte sällan man ser modeller i det lägre segmentet som använder sig av föregående års arkitekturer. Detta är i synnerhet vanligt i processorer ämnade för bärbara datorer, där den gemensamma nämnaren för båda bolagen är att det inte helt tydligt vad som gäller utan att gräva djupt i diverse datablad.

Detta är något AMD vill göra tydligare med framtidens mobila processorer från företaget, då de nu sjösätter ett nytt namnschema som tas i bruk under nästa år, när Ryzen 7000 lanseras för bärbara enheter. I ett blogginlägg på AMD:s webbplats beskriver Robert Hallock problematiken bakom det gamla namnschemat och bjuder på en guide hur man ska "dechiffrera" de nya modellnamnen.

rhallock_0-1662481952330.png

Likt tidigare består modellnamnen av fyra siffror som följs av ett suffix som utgörs av en eller fler bokstäver. Den första siffran symboliserar nu vilket år processorn introducerades, och har alltså inte någon specifik koppling till hur ny eller gammal arkitekturen är som används. Siffran "7" innebär exempelvis att modellen lanserades 2023 medan "8" avser att den introducerades 2024.

Nästa siffra symboliserar vilket segment processorn ligger i. En lägre siffra avser ett billigare segment, där exempelvis "1" och "2" visar att den aktuella modellen ligger i Athlon Silver- respektive Gold-familjerna. De högre siffrorna, som exempelvis "8" och "9" pekar istället på att det handlar om en modell i Ryzen 7 eller Ryzen 9-serien.

Den tredje siffran är troligtvis den mest intressanta i sammanhanget. Denna representerar nämligen vilken arkitektur som används för den aktuella modellen. Namngivningen är här ganska logisk, där siffran helt enkelt representerar vilken generation av arkitekturen Zen som används. Praktiskt innebär det att en modell vars tredje siffra i namnet är "4" använder sig av arkitekturen Zen 4.

Vidare mot den fjärde och sista siffran, vilken används för att segmentera modellen i en övre och en lägre klass. Det kan exempelvis vara en processormodell med något högre klockfrekvenser, vilken då får siffran "5" medan modellen med lägre klockfrekvenser istället får "0" i modellnamnet.

Slutligen har vi suffixet i modellnamnet, vilket i princip är oförändrat från det tidigare namnschemat. Bokstaven representerar vilket effektområde, och i vidare utsträckning vilken formfaktor processorn är anpassad efter. Till exempel är "U" avsett för processorer i 15 till 28 W-klassen i den ultratunna bärbara kategorin, medan "HX" reserveras för 55 W-modeller i det absolut översta prestandasegmentet.

Robert Hallock avslutar genomgången med att förtydliga att det nya namnschemat endast gäller processorer ämnade för den bärbara marknaden. Processorer för stationära datorer kommer fortsättningsvis att följa det nuvarande schemat.

Vad tycker du om AMD:s nya namnschema, klart som korvspad?