Sedan ett antal år tillbaka är OLED-paneler guldstandard vad gäller skärmpaneler till både TV-apparater och mobiltelefoner, mycket till följd av fördelar som god färgåtergivning, responsivitet och kontrastförhållanden. För storlekssegmentet mellan små telefonskärmar och stora TV-apparater har utbudet varit betydligt skralare – åtminstone fram till i år.

Inom stora OLED-paneler var LG länge i princip ensamma på marknaden, till Samsung tågade in med QD-OLED i årsskiftet. Samsungs paneler har därtill letat sig ut i de mellanstorlekar som lämpar sig för dator- och spelskärmar, ett segment OLED varit nästan helt frånvarande från. Nu påstås LG möta konkurrenten genom att krympa sina paneler ännu ett snäpp och påbörja tillverkning av paneler i storlekarna 27 respektive 32 tum.

LG visar böjbara 42-tummaren OLED Flex

LG har visserligen producerat OLED i den storleken tidigare, men inte med samma WOLED-teknik som för TV-panelerna, där en extra vit pixel nyttjas för att få till en högre ljusstyrka. Enligt Oled-info, som i sin tur fått informationen från kinesiska Weixin QQ, ska produktion inledas redan i oktober. De första produkterna väntas under första kvartalet 2023. Därtill ska produktionen av 40-tumspaneler ökas.

Huruvida informationen stämmer återstår att se. Den uppges härstamma från sydkoreanska medier, men exakt varifrån har inte kunnat verifieras. Det är däremot inte första gången LG rapporteras investera i fler skärmstorlekar. Tidigt 2022 gör gällande att LG bygger ut tillverkning av just små och medelstora OLED-paneler och i augusti berättade LG Displays vice VD om planer för OLED i 20-tumsklassen.

Uppgifterna bör tas med en nypa salt, men med det sagt är det inte orimligt att anta att LG ogärna lämnar över ett helt segment till konkurrenterna – särskilt inte ett där intresset för OLED är högt. Skulle uppgifterna visa sig vara korrekta är det möjligt att nyheter dyker upp redan under mässan CES 2023, som äger rum i början av januari.

Läs mer om OLED: