Från dag, till vecka och nu en hel månad. Black Friday växer så det knakar och årets kampanjperiod väntas bli längre och viktigare än förut. Svag och osäker ekonomi i kombination med minskad köpkraft gör att många konsumenter håller hårt i plånboken, vilket tvingar handlarna att lägga mer krut på rean.

– I år är vår prognos att köpfesten bromsar in: minskad köpkraft, färre köp, mindre pengar. Dessutom väntas Black Friday-rabatterna bli ovanligt stora, trots rekordhög inflation. Butikerna har inte mycket till val eftersom rean är ett av få verktyg som finns för att locka konsumenter till köp, säger Oscar Hagman på Prisjakt Insights.

Trots efterlängtade prissänkningar och en allt längre kampanjperiod väntas dock ingen rusning till butikerna. I Prisjakts undersökning uppger endast 28 procent av svenskarna att de kommer handla på Black Friday i år – en minskning med åtta procentenheter jämfört med fjolåret, då 36 procent uppgav att de skulle handla på rean.

x1000w-PR_Marknadsrummet_Prisjakt_GenomsnittligPrisnedgång (1).png

Samtidigt kan det vara smart att planera inköpen och till exempel passa på att handla julklappar redan nu, eftersom Black Friday är den period under året som brukar bjuda på de allra största prissänkningarna. Mycket pekar också mot att Black Friday och julhandeln är på väg att flyta ihop.

– Julhandeln skjuts fram, något som blir ännu tydligare i år när fler butiker formar budskap om att köpa klapparna stressfritt och billigare på Black Friday. Det här kan vara till konsumenternas fördel, då rabatterna håller Black Friday-standard redan tidigt i november. Men trots det kan det vara klokt att sitta lugnt i båten, sannolikt förbättras rabatterna ju längre in på reaperioden vi kommer, säger Oscar Hagman.

I år får dessutom konsumenter lättare att jämföra priserna till följd av den nya rea-lagen, som infördes den 1 september. Istället för att hänvisa till föregående pris måste nu butiker visa det lägsta priset under de senaste 30 dagarna. På så vis kan handlare inte längre höja priserna precis innan rean för att ge sken av större och bättre rabattsatser.

Osäkerheterna i ekonomin kvarstår dock och många hushåll tvingas dra ned på inköpen för att ha råd med bland annat höjda räntor och högre energipriser. Dessutom har den svaga kronan pressat upp priserna på många importvaror, där inte minst hemelektronik är särskilt känsligt för förändringar i dollarkursen.

swec thumb_solid (4).jpg

Följ Black Friday 2022 på SweClockers

Den 18 november öppnar SweClockers Black Friday-portal, som samlar mängder av kampanjer och erbjudanden i en lättöverskådlig lista. Årets upplaga gästas bland annat av Webhallen, Elgiganten, Proshop och Inet samt tillverkarna ASUS och MSI. Redan nu går det att klicka in till den stora fyndtråden för att ta del av medlemmarnas bästa tips från rean.

På torsdag den 24 november kommer dessutom Webhallen att gästa studion och bjuda på en helfestlig uppesittarkväll ända fram till tolvslaget. Nördigt tekniksnack om årets hetaste produkter varvas med unika erbjudanden för medlemmarna i forumet. Missa inte Black Friday på SweClockers!