Byggsatser i platta paket är mer eller mindre standard inom vissa produktkategorier, där Ikea-möbler kanske är bland det första som tanken dras till. Det konceptet har börjat leta sig ut även bland chassimakarna, där vi nyligen sett platta paket från både svenska Teenage Engineering och ännu mer nyligen In Win, som presenterade ett liknande koncept under CES 2023.

Några andra som tar samma tillfälle i akt att hoppa på trenden är Cooler Master, men som menar att de tittat mer åt Lego än Ikea-möbler när utvecklingen av Qube 500 tog vid. Den förhållandevis kompakta lådan rymmer moderkort i formfaktorn ATX och även här är det leverans i platt paket som gäller, med möjlighet att montera efter egna preferenser och önskemål.

cube1.jpg
cube5.jpg

Hela stommen och de tillhörande panelerna är i grunden verktygsfria och kan "klickas" ihop, för att sedan förstärkas ytterligare med skruvar om lådan exempelvis ska bäras runt. Stomme och bärande delar är i lackad metall, medan vissa andra detaljer är i plast. Med chassit är det tänkt att följa dels en glaspanel, dels flera andra sidopaneler i antingen plast eller plåt för att prioritera antingen luftflöde eller stil.

cube2.jpg
cube4.jpg

Även insidan är hyfsat modulär, men med lite mindre konventionell placering av nätaggregatet, vilket monteras i topp. Det går därtill att justera för att montera grafikkortet i olika ledd och för den som väljer bort glaspanel finns en släde där fläktar eller radiator kan fästas på sidan. Den sitter monterad med gångjärn och kan därmed hakas på eller av fritt.

Än så länge är Qube 500 inte helt färdigställd och slutgiltiga designdetaljer inte är helt spikade. Det inkluderar främst materialval för de mer dekorativa sidopanelerna, färgval och liknande. Under demonstrationen råkade undertecknad fastna i en längre diskussion gällande just detta och råkade därtill plantera tanken om en träpanel till fronten, men huruvida det var något som slog rot återstår att se.

Lansering planeras ske under 2023, men exakt när återstår att se. Prismässigt siktar Cooler Master på en prispunkt runt 89 USD, vilket med moms inkluderat sannolikt skulle röra sig till strax över tusenlappen i Sverige.

Sponsormeddelande

Elgiganten sponsrar SweClockers bevakning av CES 2023

Är du på jakt efter det senaste inom hemelektronik? På Elgiganten finns allt en teknikfantast kan önska sig inom bland annat gamingprodukter, datorer och datorkomponenter. Alltid med prismatchning* och fri frakt över 500 kronor.

Månadens gamingdeals hos Elgiganten

* Vi strävar alltid efter att ha det lägsta priset på marknaden. I de fall vi inte lyckas, ger vår prismatch dig det lägsta priset på våra produkter. Vår prismatch gäller gentemot alla svenska konkurrenter och vid köptillfället. Allt du behöver göra är att dokumentera och visa att produkten kan köpas till angivet pris.