Det är mer än ett år sedan Microsoft släppte lös Windows 11, som utöver ny estetik och nya funktioner också innebar ett slutdatum för Windows 10. Operativsystemet har snart åtta år på nacken och lagom till tioårsdagen år 2025 ljuder begravningsmarschen.

Det finns trots det fortfarande att köpa, men den som vill handla direkt från Microsoft får skynda sig. I ett nytt tillägg på produktsidorna för konsumentvarianterna Windows 10 Home och Windows 10 Pro meddelar Microsoft att båda licenser är på väg ut från den digitala butikshyllan.

Den 31 januari 2023 blir sista dagen då köp av Windows 10 för nedladdning erbjuds. Windows 10 kommer att fortsätta stödjas med säkerhetsuppdateringar som skyddar din dator mot virus, spionprogram och annan skadlig kod till den 14 oktober 2025. – Microsoft

Där går att läsa att den 31 januari 2023, det vill säga om mindre än två veckor, blir sista dagen de två Windows 10-licenserna går att köpa för nedladdning. Detta gäller dock endast Microsofts egen webbutik och ser inte ut att påverka andra återförsäljare med licensnycklar på lager. Hur länge Windows 10 fortsätter finnas på andra butikshyllor, digitala som fysiska, återstår att se.