Den populära paneltypen OLED har på allvar breddats från TV- och telefonvärlden, för att dyka upp i format och storlekar som passar datoranvändning. Ett exempel är LG:s Ultragear 27GR95QE som nyligen undersöktes av SweClockers testpiloter och lämnade blandade intryck. Asus presenterade sitt bidrag i klassen under CES 2023, och nu får modellen svenskt pris.

Namnet på skärmen är Asus ROG Swift OLED PG27AQDM, och så småningom dyker den upp i butiker världen över. På hemmaplan landar prislappen på 14 990 kronor, vilket kan jämföras med det amerikanska riktpriset på 999 USD, eller runt 13 100 kronor med moms. Skillnaden är inte unik för Sverige, utan liknande prissättning syns även i Storbritannien och Tyskland. Modellen blir därmed märkbart dyrare i Europa än USA.

PG27AQDM 1.jpg

Asus nykomling bjuder på en 27 tum stor OLED-panel med upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar, uppdateringsfrekvens på 240 Hz och samma låga responstid och höga kontrast som hör OLED till. Den högsta ljusstyrkan landar på hela 1 000 nits över 3 procent av skärmens yta i HDR-läge, och en passiv kylarlösning på baksidan ska bidra till att hålla panelen sval och minska risken för inbränning. Bland specifikationerna syns avslutningsvis stöd för 99 procent av färgrymden DCI-P3 och ett Delta E-värde under 2.

Leveransdatum för Asus ROG Swift OLED PG27AQDM ser ut att landa mot slutet av april, men den som är sugen kan förhandsboka modellen redan nu. Det är värt att notera att inga recensioner av skärmen finns tillgängliga i dagsläget, varför det kan vara en god idé att avvakta något.

Kan Asus OLED-variant bli din nästa skärm, eller avskräcker prislappen? Dela med dig i kommentarstråden!