När AMD lanserade Ryzen 7000-familjens processorer var det med flera styrkretsar i släptåg. Första vågen moderkort var främst baserade på det yppersta prestandaskiktets styrkrets X670, modeller som kostade tusentals kronor. Tillsammans med styrkrets B650 utlovades lägre priser, med instegsnivå på 125 USD och uppåt, något som sedan inte riktigt var fallet i praktiken.

Hittills har endast några få modeller letat sig ut till det berömda instegspriset, där ytterst avskalade Asrock B650M-HDV/M.2 är en av de tidigare exempelmodellerna. AMD:s lösning på problemet ser istället ut att bli en till styrkrets – den ännu enklare varianten A620. Tidigt ute är åter igen Asrock, som med syskonmodellen A620-HDV/M.2 sänker ribban både ett och två steg till.

rövsten1.jpg
rövsten2.jpg

Utöver processorsockel syns två DDR5-platser och och en ensam kortplats med stöd för som mest PCI Express 4.0. Antalet är visserligen inte helt ovanligt i kombination med formfaktorn, som i det här fallet är något mindre Micro ATX, men faller i kategorin "sparsmakat". Intressant är även VRM-designen, som ser ut att bestå av totalt 6 faser och någon kylning är inte att tala om. Jämförelsevis är 15–20 faser eller mer ingen ovanlighet i det övre prestandasegmentet.

Baserat på bilderna stämmer tidigare information om att PCI Express 5.0 uteblir, eftersom varken de två M.2-platserna för NVME-baserad lagring eller den för nätverkskort är markerad med mer än version 4.0. Detta gäller även för den M.2-plats vars PCI Express-banor går direkt till processorn och således i grunden inte begränsas av moderkortets styrkrets. På lagringssidan kompletteras det med två stycken SATA 6,0 Gbps-platser för 3,5- och 2,5-tumsenheter.

ASROCK-A620-2.jpg

Även anslutningarna i bakkant har gått på ordentligt bantningskur. Vad gäller renodlade bildanslutningar är det HDMI eller Displayport som gäller, med en av varje sort. Det går att räkna till fyra USB Type A-portar av okänd version, samt en USB Type-C. Utöver det finns en nätverksport och ett gäng ljudanslutningar.

Trots att produktbilderna gör gällande att moderkort med styrkrets A620 ser ut att både existera och vara nära lansering saknas i nuläget ett officiellt tillkännagivande från AMD:s sida. Både prislapp och exakt lanseringsdatum för Asrocks avskalade variant är i skrivande stund fortfarande frågetecken.