Modern elektronik är inte alltid enkel att reparera, med limmade konstruktioner och reservdelar som är svåra att få tag på. Det är något Fairphone vill ändra på och nu utökar de sortimentet från telefoner till hörlurar med enkelt reparerade Fairbuds XL.

Hörlurar av större modell är vanligen något mer möjliga att reparera och hitta reservdelar till, exempelvis genom utbytbara öronkuddar. Fairphone tar det ett steg längre och gör det möjligt att ta isär hörlurarna på ett vis som nästan för tanken till enklare Lego-byggande. Utöver öronkuddar kan kåpor och huvudbandet plockas isär i flera delar för möjlighet att byta ut det mesta – från kablage till ljudelement eller batteri.

fairbud.jpg

Fairbuds XL nedbrutet i de olika delarna.

lurar.jpg

Fairphones senaste hörlurar får pusslas ihop.

FBXL_Green_Nov22_3_HighRes_RGB__FINAL_VA.webp

Monterade ser de ut som vilka andra hörlurar som helst.

I monterat läge både ser de ut som och beter sig som helt vanliga trådlösa hörlurar. De är utrustade med 40-millimeterselement samt aktiv brusreducering och anslutning sker trådlöst via Bluetooth. Batteritiden specificeras till cirka 30 timmar utan brusreducering, alternativt cirka 26 timmar med brusreduceringen på.

Fairbuds XL är tillverkade i återvunna material och finns i antingen grönt eller svart, med en prislapp på cirka 2 800 kronor. Det placerar dem i nästan samma prisklass som exempelvis Sonys populära WH-1000XM4. Vad reservdelarna kostar framgår inte, men de ska anlända till Fairphones webbsida inom kort.

Hur ofta är du i behov av att reparera dina hörlurar?