AMD:s flaggskepp i senaste generationen grafikkort, Radeon RX 7900 XTX, har efter åtta månader på marknaden dykt upp i Valves hårdvaruenkät för första gången. Undersökningen samlar varje månad in data från frivilliga Steam-användare om vilken hård- och mjukvara de använder.

Radeon RX 7900 XTX dyker upp först på plats 93 över de 100 populäraste grafikkorten med 0,17 procent av användarna i undersökningen. Radeon RX 7900 XTX är i spetsen för AMD:s senaste generation med grafikkort med arkitekturen RDNA 3 och använder företagets chiplet-design som paketerar ihop olika kretsar för kostnads- och prestandamässiga fördelar.

steam hardware juli 2023 2.jpg

Botten av Steam Hardware Surveys grafikkortslista för juli 2023.

Grafikkortets huvudkonkurrent har varit Nvidia Geforce RTX 4080 som har 0,45 procent av användarna i samma undersökning. PC Gamer uppmärksammar att AMD nu står för 8,68 procent av Steam-användarnas grafikkort, vilket kan jämföras med Nvidia som står för omkring 75 procent av grafikkorten på Steam. Värt att notera är att siffrorna inte räknar med vissa integrerade grafikkort och AMD:s APU-processorer.

Som alltid när det kommer till Steam Hardware Survey är det viktigt att tänka på att det inte är någon kontrollerad studie och att resultatet kan svänga kraftigt från månad till månad. Även om siffrorna är användbara ska de inte förväxlas med faktisk försäljningsstatistik.