Google meddelar nu att de ska börja släppa säkerhetsuppdateringar till webbläsareN Chrome mer frekvent. Skiftet sker i samband med nya Chrome 116 som släpptes i veckan och innebär att Chromes stabila kanal kommer uppdateras varje vecka, istället för varannan vecka.

Google kommer också att likt tidigare släppa en större så kallad milestone-uppdatering till webbläsaren var fjärde vecka. Företaget skriver att mer frekventa säkerhetsuppdateringarna inte bör påverka hur du använder eller uppdaterar Chrome. Tanken är att säkerhetsuppdateringar ska kunna levereras snabbare till användaren och därmed minska tidsutrymmet som hackare har för att utnyttja nyligen upptäckta säkerhetsbrister. Oplanerade säkerhetsuppdateringar kan fortfarande förekomma om det handlar om en allvarlig säkerhetsbrist som aktivt utnyttjas.

Säkerhetsuppdateringarna till Chrome har släppts allt mer frekvent de senaste åren. Under 2020 började Chrome släppa säkerhetsuppdateringar varannan vecka i och med Chrome 77. Innan dess var det i snitt 35 dagar mellan nya säkerhetsuppdateringar till webbläsaren.

Påverkar samtliga Chromium-webbläsare

Eftersom Chrome är baserat på Chromium så kommer säkerhetslösningar applicerade till Chrome också dyka upp i Chromiums öppna källkod så att fler kan dra nytta av den. Andra webbläsare som är baserade på Chromium är exempelvis Microsoft Edge, Brave, Opera och Vivaldi. Dessa har dock sina egna scheman för när de släpper nya säkerhetsuppdateringar.