Nya IOS 17 presenterades under sommarens Apple-konferens WWDC och nu har den skarpa lanseringen skett. Den nya mjukvaran finns tillgänglig att ladda ner till Apples mobila enheter och erbjuder en rad förbättringar.

Med den nya mjukvaran erbjuds bland annat nya Airdrop-funktionen Namedrop som underlättar delning av kontaktinformation mellan två telefoner genom att föra dessa samman. En liknande funktion vid namn Shareplay har lagts till för att enkelt dela musik och annan underhållning mellan telefoner för att gemensamt kunna spela spel eller musik tillsammans.

Vidare erbjuder nya mjukvaran andra förbättringar som möjligheten att ändra bild som visas när någon ringer upp dig, möjlighet att lämna videomeddelanden via Facetime, transkribering av röstmeddelanden och förbättrad autokorrigering av meddelanden. När telefonen laddas är det också nu möjligt att få telefonen att automatiskt visa olika typer av relevant information som klocka, väder eller musikspelare.

Meddelande-applikationen har också fått ordentligt med kärlek i form av förbättrad sökfunktionalitet, möjlighet att skapa och skicka klistermärken från dina foton, delning av plats i realtid samt möjlighet att svepa till höger på ett meddelande för att svara på det.

Iphone X tackar för sig

Den nya mjukvaran går att ladda ner till samtliga Iphone-enheter från Iphone XR till nya Iphone 14 samt andra generationen Iphone SE. Detta betyder att Iphone 8, Iphone X och äldre enheter har fått sin sista stora IOS-uppdatering.

Utöver IOS 17 har Apple även släppt version 17 av Ipad-mjukvara, TVOS 17 samt WatchOS 10 som går att ladda ner via respektive Apple-enhet.

Läs mer om Apple Iphone 15