En stor del av produkterna som släpps på hårdvarumarknaden har numera en gamingosande estetik med fräsiga logotyper och inflation av RGB-belysning. Många tillverkare har dock även en mer ren produktlinje riktad mot professionella användare. Bland dessa syns Asus Proart-serie, vilken från början var exklusiv för påkostade bildskärmar men som senare har breddats till bland annat grafikkort, moderkort och chassin. Nu för den sistnämnda kategorin ett tillskott av modellen PA602.

6906120_0.jpg

Chassit har en sidopanel av härdat glas med tonat utförande.

Det nya chassit är riktat mot workstation-segmentet och är relativt bastant med sina yttermått på 593 × 560 × 245 mm samt en vikt på närmare 16 kg. Plats finns för moderkort upp till formfaktorn E-ATX (max 30,5 cm bredd) samtidigt som det ryms gigantiska grafikkort med längder upp till 450 mm. Den som vill använda sig av en luftbaserad processorkylare behöver inte heller oroa sig för att få slut på plats, då modeller med med en höjd på upp till 190 mm är kompatibla.

6906120_3.jpg

Dubbla 200 mm-fläktar borgar för god luftgenomströmning.

Ett av paradnumren för chassit är det höga luftflödet som bjuds på ur kartong. Frontpanelen har designats att släppa igenom luft på ett effektivt vis och bakom denna återfinns två stycken förmonterade 200 mm-fläktar som kan flytta upp till 190 CFM vid sitt maximala varvtal 1 000 RPM. I bakkant sitter det en förmonterad 140 mm-fläkt medan den finns möjlighet att montera upp till tre 140 mm-varianter i taket ihop med en 420 mm-radiator för vattenkylning.

proart_ir.PNG

Chassit har en inbyggd dammsensor.

En intressant, och minst sagt unik, finess som återfinns bakom frontpanelen är en integrerad IR-sensor. Denna används för att känna av hur mycket damm som har byggts upp på filtret för insuget. När sensorn bedömer att dammet är ett problem för luftflödet lyser en lampa upp på chassits sida, vilken då ska uppmana användaren att lossa frontpanelen och rengöra filtret.

6906120_11.jpg

Kattlåset håller husdjur och klåfingriga kollegor borta från strömknappen.

På chassits ovansida syns ytterligare en relativt unik finess, om än väldigt simpel. Det rör sig om vad Asus kallar för ett "kattlås", vilket i princip är ett skjutreglage som inaktiverar chassits strömknapp – detta för att hindra att eventuella husdjur eller klåfingriga kollegor kommer åt denna av "misstag". Utöver detta reglage ser vi lättåtkomliga anslutningar i form av en USB Type-C-port, dubbla USB 3.0-portar, dubbla USB 2.0-portar samt ett 3,5 mm kombojack för ljud.

6906120_2.jpg

Gott om utrymme för kabeldragning.

På baksidan av moderkortsplåten finns generöst med utrymme för kabeldragning på 30 mm ihop med förmonterade kardborrband för ihopbuntning. Här finns även monteringsplatserna för lagringsenheter, där fyra 3,5"-vaggor samt fyra 2,5"-diton finns att tillgå. Vidare ryms här nätaggregat med längder upp till 190 mm samtidigt som alla chassits fläktar kan kopplas till den förmonterade PWM-hubben i överkant. Den sistnämnda kan regleras med en knapp på chassits utsida.

6906120_6.jpg

Inbyggda hjul för att lättare kunna flytta chassit.

Sist men inte minst vill Asus göra det lättare att flytta runt chassit. I bakkant sitter det nämligen två hjul, vilket gör att man kan rulla runt modellen om man lyfter upp framdelen. För den som önskar ytterligare rörlighet går det att plocka bort gummifötterna på chassits botten och ersätta dessa med fyra universalhjul.

Asus Proart PA602 landar i svenska butiker senare under november månad. Det rekommenderade priset är satt till 3 090 kronor inklusive moms.