Google har lanserat en ny processor kallad Axion. Den är redan satt i bruk för Google-tjänster som Google Earth Engine och Youtube-reklam, och ska även bli tillgänglig för kunder att köra egna molnbaserade tjänster på, säger Googles molnchef Mark Lohnmeyer till Reuters.

Axion bygger på ARM:s Neoverse V2-CPU och är enligt Google 30 procent snabbare än ARM-processorer för allmänna datorsysslor, och 50 procent snabbare än virtuella maskiner på x86-processorer med 60 procent lägre strömförbrukning.

Amazon lanserade en ARM-baserad processor för sina datacenter redan 2018, och Nvidia följde i samma spår 2021 med Grace. Med egna kretsar blir Google mindre beroende av sina leverantörer och kan optimera bättre för sina system.

Google har också introducerat en uppgraderad modell av sina AI-beräkningsmoduler, Tensor Processing Unit. Varje modul av den nya TPU v5p består av 8 960 kretsar, fler än dubbelt så många som i föregångaren. De ska först tas i bruk för Googles egna AI-sysslor innan de blir tillgängliga för kunder senare i år. Konkurrenten Microsoft har nyligen också lanserat AI-kretsar för att göra sig mindre beroende av Nvidia.