Apple släppte de första Mac-datorerna med M3-chippet för bara fem månader sedan, men enligt Mark Gurman på Bloomberg håller företaget redan på att ge sina datorer ”en översyn”, som i sammanhanget innebär att de ska utrustas med nya M4-systemkretsar.

M4 kommer enligt ryktet i minst tre olika versioner, och hela produktlinjen av Macar ska uppgraderas. Det mest anmärkningsvärda med de här rapporterna är dock inte att datorerna kommer uppgraderas, utan att Apple verkar ha bråttom. Stämmer uppgifterna kan modeller av Macbook Pro, Mac mini och Imac uppgraderade med M4-chip dyka upp på marknaden redan i år.

Enligt Gurman finns det två huvudanledningar till att Apple vill snabba på lanseringen av M4-förstärkta datorer. Den första är att Mac-försäljningen gått relativt dåligt sedan 2022, då de populära datorerna med M2-chip fick affärerna att blomstra. Sedan dess har försäljningen av Mac dalat – något som lanseringen av datorer som MacBook Air med M3-systemkrets inte kunnat ändra på. Förhoppningen är att kunderna ska uppleva M4 som en så signifikant uppgradering att försäljningen tar fart igen.

Den andra anledningen hänger ihop med föregående stycke. Det är nämligen så att de nya M4-chippen är en del av en storsatsning på att väva in AI-funktioner i alla företagets produkter – något som kräver snabbare hårdvara.

Apples vd Tim Cook har pratar sig varm om AI de senaste månaderna och sagt att ”Apple kommer bryta ny mark” inom området. Kanske kommer mer konkreta exempel på vad det här innebär presenteras under utvecklarkonferensen Worldwide Developers Conference i juni.