Flera gånger under åren har det gått rykten om att olika företag är intresserade av att förvärva Valve, utvecklaren av Half-Life, Portal och framför allt spelbutiken Steam. 2020 var det Microsoft som påstods planera ett köp, men det blev inget med det.

Nu påstår ett nytt rykte att Microsoft förbereder ett bud på företaget på motsvarande drygt 170 miljarder kronor. Microsoft har omkring 850 miljarder kronor i likvida medel och behöver inte använda aktier i något bud i den här storleken.

Uppgifterna kommer från Xdior som strömmar Counter-Strike på Twitch men jobbar som jurist i finansbranschen. Han har inte angett några källor till påståendet, men i ett svar på en tvivlande kommentar på X nämner han en analytiker, dock utan några ytterligare detaljer.

Valve värderas enligt MS Poweruser till i runda slängar 64–86 miljarder kronor, så 170 miljarder kan verka lockande. Men Valves exakta ägarstruktur är okänd. Gabe Newell äger en rejäl bit och har genom åren varit starkt kritisk mot Microsoft. Om Microsoft skulle försöka köpa den i särklass största butiken för datorspel skulle det också garanterat leda till konkurrensutredningar runt om i världen, inte minst i EU.