Den senaste processorn från VIA går under namnet C7 och introducerades 2005. Den använder sig av Sockel 479 till skillnad från dess äldre bror C3 som enbart var tillgänglig med Sockel 370. Ingen av de här processorerna var eller är avsedda för datorer där prestanda är högsta prioritet. Istället är det pris och energiförbrukning som är VIA:s försäljningsargument.

Redan 2004 blev det känt att VIA arbetade på en helt ny processor-arkitektur som bland annat skulle ha stöd för 64-bitars-instruktioner. Isaiah som är dess namn har ännu inte börjat säljas på marknaden men beräknas släppas inom kort. Förutom x86-64-stödet är Isaiah också helt kompatibel med Intels virtualiseringsteknik, Intel VT.

Precis som föregångaren är Isaiah byggd för att vara billig samt ha låg energiförbrukning. En direkt konkurrent kommer därför att vara Intels Atom-plattform som inom kort kommer att bli tillgänglig på marknaden. Nu har de första prestandasiffrorna där dessa två produkter jämförts blivit tillgängliga.

Utöver VIA Isaiah och Intel Atom har också Celeron-M och en VIA C7 testats i samma program. Underlaget är något tunt då enbart ett test är tillgängligt men det är i alla fall en indikation om vad vi kan förvänta oss av både Isaiah och Atom.

Som man kan se av testet presterar Isaiah betydligt bättre än den äldre C7-processorn, och slår även Intel Atom. Nämnas bör dock att VIA Isaiah har en betydligt högre energiförbrukning än Atom med sina 25 Watt jämfört runt en tiondel av det för Atom.

Det råder inget tvivel om att VIA har tagit ett steg framåt i utvecklingen då Isaiah presterar betydligt bättre än C7. Om Isaiah har liknande kraft även under andra förhållanden har VIA en konkurrenskraftig produkt för datorer i det lägre prissegmentet.

Källa: Fudzilla.