Kort om Bitfenix Colossus

Tillverkaren Bitfenix sparar inte på krutet med företagets första produkt, datorlådan Colossus. Modellen har gott om utrymme samt en hel hög användbara funktioner, bland annat låsbart lagringsutrymme och verktygslösa fästen. Chassit har även gott om belysning, något som säkert tilltalar många.

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX

Dimensioner (B×H×D)

245 x 558 x 582 mm

Vikt

Cirka 16,0 kg

Material

Plast, stål

5,25”-platser

5 st. externa

3,5”-platser, 2,5”-platser

7 st. interna,

Fläktplatser

2 st. 140 mm, 2 st. 230 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 230 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

USB 3.0, USB 2.0, eSATA, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris i handeln

Specifikationerna avslöjar en rejäl klump på 16 kilo med gott om hårddisk- och expansionsplatser. Samtliga 3,5"-platser kan enkelt användas för 2,5"-enheter vilket ger möjlighet till SSD-montering.

14.jpg
16.jpg
20.jpg

Medföljer gör dessutom två rejäla fläktar på 230 millimeter vilket öppnar för tyst och effektiv kylning. Modellen har dessutom plats för ytterligare fläktar för den som vill satsa på riktigt låga temperaturer.

Insidan avslöjar gott om plats samt verktygsfria fästen för hårddiskar, optiska enheter och expansionskort. Bitfenix följer även gällande trend genom att ha ett stort antal hål och rännor där kablage enkelt kan gömmas undan.

Testresultat och sammanfattning

Efter en kort sejour i testlabbet lämnar Bitfenix Colossus oss med ett blandat intryck. Idén bakom datorlådan känns väldigt bra, ett stort och rymligt chassi med gott om belynsing tilltalar garanterat många ute i stugorna. Funktioner som USB 3.0 och verktygsfri montering är grädde på moset, liksom medföljande 230 mm-fläktar och låsningsbar lucka.

Konstruktionen lämnar dock en hel del i övrigt att önska, framför allt på kvalitetsfronten. Även om ingen av bristerna vi snubblat över på egen hand är speciellt allvarlig blir summan ett ganska tveksamt intryck. Saker som färgmatchningen mellan chassits olika delar, sladdriga hårddiskburar och dåligt limmade sidor är punkter som helt klart borde åtgärdats innan lådan lämnade fabriken.

Sammanfattningsvis har vi svårt att rekommendera Bitfenix Colossus, speciellt med nuvarande prislapp på cirka 1 600 kronor. Enligt vår mening finns betydligt starkare alternativ i prisklassen, även om man kanske tappar lite av Colossus coola belysningseffekter. Förhoppningsvis tar Bitfenix åt sig av kritiken och lanserar en efterföljare med kvalitet i fokus.

Fotnot: På SweClockers testexemplar är LED-färgerna osynkroniserade och blandar därmed rött och blått på olika chassidelar. Detta är förhoppningsvis endast ett olyckligt fel och inget som förekommer hos alla tillverkade exemplar.

Uppdatering: Bitfenix kommenterar SweClockers recension.