Styrkretsen Intel Z97

Specifikationerna för Intel Z97 utgör de mest grundläggande egenskaperna för moderkorten i testet. Sett till anslutningarna finns det inte många skillnader gentemot den föregående 8-serien, vilket innebär sex USB 3.0, sex SATA 6,0 Gbps och åtta PCI Express 2.0. De sistnämnda kan nyttjas av moderkortstillverkare för att med hjälp av tredjepartskretsar leverera extra finesser utöver vad som erbjuds av styrkretsen.

Z97-chipset-diagram.jpg

Just Intel Z97 är den mest intressanta styrkretsen för entusiaster och överklockare. Den öppnar upp för SSD-cacheminne och möjligheten att dela upp processorns PCI Express 3.0 för flera grafikkort i Crossfire och SLI. Dessutom går det även att överklocka med multiplikator, åtminstone med en processor i K-serien.

Den stora nyheten är att Intel numera ger officiellt stöd för PCI Express-baserad SSD-lagring. I samband med detta uppmuntras tillverkare att ta två PCI Express 2.0 och koppla dessa till en anslutning enligt formfaktorn M.2, någonting som banar vägen för SSD-lagring med en bandbredd på upp till 1 000 MB/s.

Förutom enstaka moderkort från förra generationen är M.2 för stationära datorer så gott som nytt. Antalet M.2-baserade SSD-enheter i handeln är få till antalet, men sedan drygt ett år tillbaka har formfaktorn använts i en myriad tunna bärbara datorer. Detta betyder att SSD-tillverkarna kommer kunna paketera om tidigare OEM-lösningar för detaljhandeln.