Användning och kvalitetsintryck

Hybriddatorerna har fått ett blandat mottagande, vilket delvis kan tillskrivas att det experimenterats vilt med olika formfaktorer. De underkategorier som klarat sig bäst är 2-in-1, exempelvis Asus Transformer, och den lösning Lenovo kallar för Yoga, där skärmen kan vridas bak och runt 360 grader.

Lenovo-Yoga-3-Pro-2.jpg
Lenovo-Yoga-3-Pro-7.jpg
Lenovo-Yoga-3-Pro-8.jpg
Lenovo-Yoga-3-Pro-9.jpg

Den här funktionen öppnar upp för flera användningsområden, där användare snabbt kan förvandla datorn till en surfplatta. Det finns även två mellansteg som kallas Tent och Stand, där datorns bas agerar stöd för pekskärmen. Dessa lägen är särskilt bra vid filmtittande, men även "slösurf" eller när man helt enkelt vill ha händerna fria till annat. Nämnvärt är att tangentbordet inaktiveras när skärmen vrids bakåt mer än 180 grader.

Botch-Band-Hinge-1.jpg

En av de stora nyheterna i Yoga 3 Pro är gångjärnet, där Lenovo säger sig ha tagit inspiration från klockarmband. Det nya vridbara gångjärnet har sex fokuspunkter (upp från två i tidigare Yoga-modeller) och består av fler än 800 mekaniska delar i stål och aluminium. Gångjärnet är inte enbart en gimmick utan ska ha varit kritiskt för att möjliggöra den tunna formfaktorn.

Någonting annat Lenovo eftersträvat med gångjärnet är att få pekskärmen att vagga mindre vid användning. Det här är inte helt avhjälpt, men skärmen är i alla fall märkbart stabilare än på många andra pekskärmsutrustade datorer.

Lenovo Yoga 3 Pro mäter in på 12,8 millimeter och väger enbart 1,2 kilogram, vilket gör att den ansluter sig till de tunnaste och lättaste 13,3-tummarna på marknaden. Det här hjälper dock inte för att göra den behaglig att använda som surfplatta, utan gångjärnets funktion används med fördel på andra sätt.

Kvalitetsmässigt är Lenovo Yoga 3 Pro godkänd och upplevs vara genomgående stabil, även om den som vill självklart kan vrida på chassit. Det enda vi har att anmärka på är att datorn vissa gånger knakar till när den lyfts upp, men det är i undantagsfall och vi har inte kunnat lokalisera var missljudet kommer ifrån.

Lenovo-Yoga-3-Pro-11.jpg

Lenovo Yoga 3 Pro är stor för en 13,3-tummare, men det är ingenting Lenovo tagit tillvara på med varken tangentbord och pekplatta. Båda är ganska små i klassen och utan att reflektera om datorns innandöme går mycket utrymme till spillo. Båda delar omges av en gummerad yta som ser till att den inte glider runt när datorn används i de alternativa lägena.

Lenovo-Yoga-3-Pro-6.jpg
Lenovo-Yoga-3-Pro-4.jpg

Då vi testar en amerikansk version av Lenovo Yoga 3 Pro kan vi inte uttala oss om layouten, som naturligtvis kommer se annorlunda ut på svenska butiksexemplar (exempelvis en större Enter-knapp). Den tunna profilen gör att slaglängden både är och upplevs kort, någonting återkopplingen inte väger upp för helt. Med det sagt går det att skriva på tangentbordet efter en viss inkörningsperiod.

Den inbyggda pekplattan har en yta som påminner om keramiskt glas och känns från start bra att använda för navigering. Allehanda gester fungerar på det stora hela riktigt bra, förutom i enstaka undantagsfall där de inte registreras.