Färgkvalitet

Färgåtergivningen hos P2415Q är bra, tillräckligt bra för att fylla alla grundläggande behov men inte tillräckligt exakt för att vara helt pålitlig. Dell skickar med mätpapper på "fabrikskalibreringen" som visar att skärmen är okej, men knappast kalibrerad i ordets exakta bemärkelse. En bra initiativ men som vi påpekat i tidigare tester måste det göras på rätt sätt. De mätvärden som presenteras och framför allt hur de presenteras säger egentligen inte så mycket.

Dell_p2415q_matpapper.jpg

Till exempel presenteras "Grey-scale Tracking" i form av färgtemperatur i antalet Kelvin och inte som gråskala. Färgtemperatur anger endast förhållandet mellan rött och blått. En skärm kan vara knallgrön, eller motsatsen, härligt barbierosa (magenta) och fortfarande följa målet om 6500 Kelvin. Så att tala om att skärmen är ”kalibrerad mot 6500 Kelvin” är en självmotsägelse. Målet man vill uppnå är vitpunkten D65 som är en exakt definition av vitbalans.

Båda exemplaren avviker ganska ordentligt direkt ur kartong och ingen ser ut som medföljande mätpapper påstår att de ska göra. Båda exemplaren går tydligt mot det rödare hållet med genomsnittlig färgtemperatur under 6000 Kelvin. Emils skärm är tydligt gulare (rött och grönt över blått) och Jonas exemplar är direkt rödtonat med för mycket rött, för lite blått och väntad nivå av grönt. De båda exemplaren ser väldigt, väldigt olika ut sida vid sida!

Dell_p2415q_matning_emil_default.jpg

Direkt ur kartong: Gult!

Dell_p2415q_matning_jonas_default.jpg

Direkt ur kartong: Rött!

Felen är så stora att Delta-E (∆E2000), storleken på avvikelsen, ligger ovanför skalan. ∆E under 3 brukar räknas som "tillräckligt kalibrerad" där ∆E 1 är så liten skillnad att ögat inte anses kunna se skillnad. ∆E över 10 är markant stor fel i nyanser. Här mäter skärmarnas fel på nivåer långt över skalan som går till ∆E 15 – tokfel direkt ur kartong alltså!

Dell_p2415q_matning_emil_standard.jpg

Med Standard-läget stämmer Dells mätpapper och skillnaderna mellan exemplaren är små

Dell_p2415q_matning_jonas_standard.jpg

Ingenting av det som står i den medföljande dokumentationen stämmer, så vad är felet? Svaret är att skärmarna kommer fabriksinställda i User/Custom Color-läge där du har RGB-reglagen ställda på 100. Det här bildläget har fördelen att du kan få till en hyfsad balans mellan rött, grönt och blått genom reglaget och tillsammans med lämpligt mätverktyg. Men läget överdriver också färgnyanser en hel del och ger en annorlunda tonkurva (gamma) som inte sätter alla nivåer rätt.

Det finns en bunt färdiga inställningar, "Preset mode" att välja på i menyerna som Warm, Paper, Movie med flera där de flesta är meningslösa eller direkt felaktiga. Standard-läget motsvarar däremot mätpappret och här är också skillnaden mellan exemplaren mycket mindre. Vitbalansen är mycket närmare målet och de något överdrivna färgerna är också borta. Detta är inte alls fy skam.