Rekommenderade inställningar

Vi märker direkt ett problem med Standard-läget. Färgerna är mer korrekta men bilden tappar dynamik och lyfter fram mörka nyanser i högre utsträckning, vilket också tillför mild bandning/posterisering. Läget User/Custom Color ger ett kontrastförhållandet på 900:1 medan Standard-läget minskar detta till 500:1. Vi har alltså en ljusare återgivning av svart med den inställningen och det finns inget vi kan göra åt detta. Synd, för här är nyansåtergivningen exemplarisk.

Dell_p2415q_menu.jpg

Standard-läget är betydligt mer färgkorrekt, men överlag lite för ljus tonkurva och upplysta svartnivåer. Fast bilden blir blaskigare. User/Custom Color-läget har sina fel och överdriver en färgnyanser, men eftersom du här får större dynamik och djupare svärta är User/Custom Color sannolikt det läge som är att föredra för allroundbruk. Men eftersom det är så otroligt fel i färgerna, gult på det ena exemplaret och rött på det andra, måste läget RGB-justeras för att det inte ska vara helt åt skogen.

Dell_p2415q_matning_emils_rgb-adjust.jpg

Olika exemplar behöver olika RGB-justering...

Dell_p2415q_matning_jonas_rgb-adjust.jpg

...men blir då hyfsat snarlika

Eftersom färgfelen är olika på exemplaren innebär det även olika RGB-värden på reglaget, någonting som är viktigt att komma ihåg när du läser andra tester och forumtrådar om inställningar. Det handlar om exemplarskillnader. Den ena skärmen behöver en viss RGB-justering medan den andra behöver en annan. Vad just ditt exemplar kan komma att behöva kan endast du få fram genom mätutrustning eller att okulärt jämföra med en skärm som du vet är korrekt vitbalanserad.

Dell_p2415q_CC_kartong.png
Dell_p2415q_CC_standard.png
Dell_p2415q_CC_RGB-justerad.png

Color Checker-mätningar för att spåra hur rätt skärmen sätter färgnyanser visar på något överdrivna och skiftande färger i User/Custom Color-läget som skärmarna kommer inställda på från början (#1). Standard är väldigt bra på färgsättning (#2) medan RGB-justeringen av User/Custom Color (#3) inte får bort de övermättade färgerna, men löser problemet med färgsticken mot rött och gult.

Använder du mätutrustning för att profilera skärmen och skapa ICC-profil kommer du fortfarande inte undan för- och nackdelarna mellan lägena. Standard för att prioritera korrekta färger och User/Custom Color för att prioritera dynamiskt omfång. Ska du profilera skärmen i det senare, se till att sätta RGB-justeringen i skärmen först så att du inte försöker ordna det genom grafikkortet och färgprofilen.

Rekommenderade inställningar

Brightness: Styr bakgrundsbelysningen

  • 100: 270 cd/m2

  • 64: 200 cd/m2

  • 33: 120 cd/m2

  • 17: 80 cd/m2

  • 0: 31 cd/m2

Detta skiljer något när du kör User/Custom Color-läget. Dell P2415Q använder inte pulsbreddmodulering för reglering av ljusstyrkan och är därför flimmerfri. Skärmarna kommer förinställda med reglaget på 75 vilket är för ljusstarkt för ett mörkt rum och ger mer kontorsanpassade nivåer.

Contrast: 75. Sänkt reglage minskar endast det dynamiska omfånget och ökat reglage klipper nivåerna mot vitt.

Preset Mode: Se föregående text om färgåtergivning. Standard-läget för mer färgkorrekt återgivning och User/Custom Color för större dynamik. Skärmen har olika inställningsminnen för olika ingångar och läget heter "User" med HDMI och "Custom Color" med Displayport. Övriga Preset Mode-lägen kan ignoreras.

Sharpness: 50 (i steg om 10), högre värde lägger på kantskuggor och lägre värde gör bilden mjukare

Uniformity Compensation: Ger jämnare återgivning över ytan, men låser Brightness-reglaget till 75.

Utöver detta och inställningarna för "response time" finns det inget som påverkar färgåtergivningen och bildkaraktären.