Färg och ljusstyrka

Acer Z271bmiphz kommer inställd med Color Temp: Warm som standard och den är något för varm med en rödgul ton. Normal-läget ligger bättre med en färgtemperatur närmare 6 500K. Det är samtidigt ett tydligt exempel på att färgtemperatur inte är ett exakt mått på vitbalans. Effekten är att vitbalansen i Normal-läget istället drar mot en svag lila/purpurton.

acer_Z271bmiphz_matning_warm.jpg
acer_Z271bmiphz_matning_normal.jpg
acer_Z271bmiphz_matning_RGB-adjust.jpg

Felnivån i färgerna direkt ur kartong är synliga men inom rimlighetens gränsen. De varma röda och gula tonerna gör sig synliga. Med Färgtemperatur-inställningen ställd till Normal-läget minskar felen påtagligt.

Tonkurvan/gamma är snäppet uppljusad där Gamma: 2.2-inställningen mäter motsvarande 2.1-nivå och Gamma: 2,5-inställningen ger 2,35-nivå. Det finns också en Gamma: Gaming vilken ger motsvarande 2,7-nivå, alltså en väldigt djup och mörk tonkurva.

Det hänger på vinkeln och Gamma-inställningen

Intrycket av svärta påverkas tydligt här. Även betraktningsvinkeln har direkt inverkan på hur mörka nyanser återges och det är egentligen endast rakt framifrån du får fullt intryck av djup, skuggor och svärta. Gamma: 2,5-inställningen är därför rekommenderad ifall du behöver vinkla skärmen något och vill nå spelandet med djup och stuns i bilden.

Reglaget Dark Boost fungerar som ett extra gamma-reglage för hur skärmen beter sig i mörka nyanser. Tanken är främst att ljusa upp skuggor så att du tydligare kan urskilja fiender som lurar i skuggorna och liknande. Det är dock endast negativ effekt på kontrastintrycket, bilden blir bokstavligen talat blaskigare när funktionen aktiveras. Så använd med förnuft.

Vi kan gå ytterligare på djupet med färgåtergivningen och med User-läget RGB-justera vitbalansen vilket tar ned felnivåerna än mer. Värt att notera är att så fort vi kliver bort från Warm minskar också ljusstyrkan med 10 procent.

Sänkt Contrast-reglage räddar nyanser

Tonmässigt drar de allra ljusaste nyanserna när vitt mot en annan vitbalans än övriga nyanser. Detta åtgärdas genom att sänka Contrast-reglaget till 44. Detta har i sin tur följden av att vi tappar än med ljusstyrka. Därför ser det ut som följer.

Vår kalibreringsutflykt slutar med att vi siktar på Gamma: 2,5-inställningen, Contrast: på 44 och RGB-justerar panelen. Då är har vi en i allra högsta grad mer färgkorrekt bild och en återgivning av mörka nyanser som överlever att du kränger lite med huvudet.

acer_Z271bmiphz_CC_Warm.jpg
acer_Z271bmiphz_CC_Normal.jpg
acer_Z271bmiphz_CC_RGB-adjust.jpg

Ett alternativ för dig som inte har mätutrustning, tid och ork att pilla in rätt vitbalans, är att sänka kontrastreglaget till 44, välja Gamma: 2.5-inställningen och sedan Color Temp: Normal. Du kommer att tappa en del av ljusstyrkan hos skärmen men då det finns så högt kontrastförhållande att plocka av är detta ett mindre problem.

Brightness-reglaget för ljussstyrkan

Ljusstyrkan hos skärmen varierar tydligt med inställningarna. Nedan ljusstyrkan med fabriksinställningarna, Color Temp: Warm och Contrast: 50

Brightness

Ljusstyrka

100

350 nits

80

295 nits

48

200 nits

23

120 nits

11

80 nits

0

39 nits

När du följer rekommendationen om Gamma: 2,5, Contrast: 44 samt Color Temp: Normal hamnar du på följande förhållande mellan Brightness-reglaget och ljusstyrka:

Brightness

Ljusstyrka

100

267 nits

80

240 nits

63

200 nits

31

120 nits

16

80 nits

0

32 nits

Som tumregel ska du gå under 100 nits i väldigt mörka rum och över 200 nits i ljusa miljöer likt kontor mitt på dagen och liknande. Du kan även reglera ljusstyrkan baserat på en sensor med reglaget som missvisande kallas för Adaptive Contrast.

Reglering av ljusstyrkan är flimmerfri, det vill säga ingen pulsbreddmodulerande reglering av lysdioderna. Det finns också ett Blue Light-läge som gör bilden mer gul och skonsam för ögon som är känsliga.