Anslutningar och funktion

Kontakterna är de väntade för en G-Syncs-kärm med en ensam Displayport och en ensam HDMI där Displayport används för allt det roliga som 240 Hz, G-Sync och ULMB. HDMI-anslutningen ärstrypt till 60 Hz. Här finns inget konstigt eller oväntat utan det rullar på med en gång. Dubbelkolla dock med Windows att skärmen verkligen körs i 240 Hz innan spelande.

alienware_aw2518h_kontakter.jpg

Extra anslutningar finns av en hörlursutgång strategiskt placerad i underkanten i mitten av skärmen tillsammans med två USB-3.0-anslutningar. På baksidan finns också linjenivå ut, ytterligare två USB 3.0-anslutningar, USB-uppströms och jordad nätbrunn för strömförsörjningen.

Det är rätt trevligt att slippa de externa strömenheterna och köra elen rakt in. Baksidans kontakter kan också döljas med en medföljande täckskiva. Skärmen saknar inbyggda högtalare.

För den som gillar lysande färger och Alienware-logotypen är baksidan belyst med just detta. Ett Alien-huvud och tre streck som blir ett slags gaffelkors. Detta gaffelkors återfinns sedan i sin Y-formade variant som menyknapparna på undersidan av högerkanten.

Belysningen kan förstås regleras där det går att välja mellan 20 olika nyanser eller att pulsera genom dem alla, samt stänga av funktionen. Allt finns under menyn döpt till AlienFX Lightning.

Inledningsvis förvirrande

Menysystemet är enkelt och tydligt men ändå otydligt i sin struktur. När vi är inne i undermenyer är det endast en mild blå färg som skiljer vad vi har valt. Undermenyerna är dessutom i linje med övriga menyer. Det riskerar alltså bli förvirrande var användaren är i menyn och vad de väljer och det tar en stund att lära sig.

alienware_aw2518h_meny_otydlig.jpg

Turkos text markerar aktuellt val och detta är alltså on/off för ULMB, inte för något annat i menyerna. Viss förvirring till en början.

Nu är menysystemet ganska enkelt uppbyggt och därför är det i slutändan efter lite vana inte allt för besvärligt. Det går också att anpassa fyra av knapparnas snabbfunktion för att få snabb tillgång till sådant som volym och Brightness/Contrast.

Tanken bakom detta är god, men detta hade kunnat vara än mer utvecklat, med exempelvis en snabbknapp för att få info om inkommande signal vilket är viktigt vid felsökning. Att snabbt kunna slå av och på ULMB vore också förträffligt. Nu måste vi ned djupt i menyerna för att slå av och på dessa funktioner vilket förstås är mindre optimalt.