Sammanfattning

Det är svårt att inte bli imponerad av Microsoft Surface Laptop 3. Trots att modellen inte är uteslutande bäst på alla punkter gör den bra ifrån sig i samtliga tester och har inga allvarliga brister eller tillkortakommanden.

IMG_6662.jpg

Höjdpunkterna måste tillskrivas modellens premiumkänsla där materialval, design och byggkvalitet håller riktigt hög nivå. Subjektivt upplevs datorn stilsäker med en simpel och subtil men exklusiv design, som med undantag för den spegelblanka Microsoft-logotypen på locket helt saknar tryckta modellnamn eller varumärken.

Därtill får vi en byggkvalitet i toppklass med påkostade gångjärn och ett rejält aluminiumchassi med gedigen stabilitet. Alcantara-materialet förhindrar fingeravtryck och ska samtidigt vara väldigt slitstarkt och resistent mot fläckar och spill, vilket också ger en väldigt trevligt känsla vid användning. Materialet blir aldrig obekvämt varmt under hög belastning och inte heller obekvämt kallt vid låga temperaturer.

Högtalarna levererar en imponerande och tillfredsställande ljudupplevelse som tillsammans med den högupplösta pekskärmen ger en trevlig användarupplevelse vid mediekonsumtion, förutsatt att man inte störs för mycket av reflektionerna på den högblanka skärmytan. Det mer kvadratiska bildförhållandet känns subjektivt som ett steg i rätt riktning på en 13,5-tumsskärm, där till exempel webbsidor och ordbehandlingsprogram utnyttjar bildytan på ett bättre sätt.

Tangentbordet överträffar våra förväntningar och upplevs, trots tangenternas komprimerade slaglängd, förvånansvärt bra att skriva på även under längre perioder. Storleken är helt rätt och bakgrundsbelysning är tydlig och samtidigt diskret. Det får dock avdrag för tveksam stabilitet.

Pekplattan är bland de absolut bästa vi testat där både funktionalitet, finish och storlek levererar. Vi hittar faktiskt inga nackdelar eller brister med designen och det är tydligt att Microsoft inte har tummat på kvaliteten vad gäller tangentbord och pekplatta.

Batteritiden ger goda resultat, framförallt med den något lägre batterikapaciteten i åtanke. Vid lättare användning bör det inte vara några problem att klara av en vanlig arbets- eller skoldag utan laddare.

Testexemplarets konfiguration med Intels Core i5-1035G7 levererar bra prestanda och tillsammans med den nya grafikdelen försvinner i mångt och mycket behovet av ett dedikerat grafikkort.

Gällandes primärminne känns 8 GB fortfarande tillräckligt för gemene man men eftersom detta sitter fastlött på moderkortet hade det känts betydligt bättre med 16 GB för att framtidssäkra datorn. Väljer du att gå upp till 16 GB-modellen tillkommer ett rejält prispåslag, vilket leder oss till ett av dom största problemen med Surface Laptop 3 – de tillgängliga konfigurationerna och prisskillnaden mellan dessa.

Instegsmodellen känns prisvärd med identiska specifikationer som vårt testexemplar förutom den mindre lagringsenheten på 128 GB. Ordinarie pris för denna är cirka 12 899 kronor.

Vill du gå upp till 256 GB lagringsutrymme hamnar priset på 16 499 kronor och behöver du 16 GB primärminne tvingas du välja en Core i7-processor tillsammans med 512 GB lagringskapacitet där priset landar på 24 999 kronor.

Det känns svårt att motivera prisskillnaden på 3 600 kronor för att gå från 128 GB till 256 GB lagring, trots den något sällsynta formfaktorn M.2 2230.

Summa summarum levererar Microsoft Surface Laptop 3 en utmärkt helhetsupplevelse med kvalitetskänsla i nivå eller högre än många konkurrenter. Med ett kompakt format, utmärkt funktionalitet och exklusiva materialval är modellen ett utmärkt alternativ i 13-tumssegmentet.

Microsoft Surface Laptop 3 levererar en utmärkt helhetsupplevelse med hög kvalitetskänsla och slående funktionalitet.

Fördelar

  • Ren och exklusiv design

  • Utmärkt pekplatta

  • Imponerande skärm

  • Bra ljud

Nackdelar

  • Saknar SD-kortläsare

  • Dyr i de övre konfigurationerna

  • Högljudd vid hög belastning

Pris vid publicering: 16 499 kronor i det testade utförandet.
Från 12 899 upp till 24 999 kronor beroende på konfiguration.