Färgåtergivning

LG använder sin egen IPS-panel med vad de kallar "Nano IPS" vilket ska ge ett större färgomfång. Det som gör en färg mättad är hur lite ljusenergi från andra våglängder som sprids tillsammans med den önskade nyansen. Vad som gör rött till en mättad och intensivt röd är att ljusenergin har begränsade mängder av övriga våglängder. Ju mer ljus av olika våglängder du blandar, desto blekare och mer neutral blir färgen, där vitt eller grått ljus då är en balans mellan alla färger.

Rekommenderade bildinställningar

Game Mode: Gamer1
Black Stabilizer: 50
Brightness: Sällan över 50. Se föregående avsnitt.
Contrast: Under 70. Ställs med testbild enligt denna artikel
Sharpness: 50. Högre adderar kantskärpa.
Gamma: Mode2 eller Mode4. ≈2,2-gamma med olika vitbalans
Color temp: Warm eller manual: 6500K
DFC: Off
Smart Energy Saving: Off

LG Ultragear 27GL850 kan fungera för högre krav på färgåtergivning mot sRGB/rec709 och framför allt Display-P3 ifall du använder mätutrustning och är uppmärksam på skärmens begränsningar.

Enligt beskrivning är LG:s Nano IPS just detta med en effektivare filtrering av oönskat ljus – vilket stämmer. Effekten är att LG Ultragear 27GL850 når mot en färgrymd som i mycket hög grad motsvarar DCI-P3. DCI-P3 är på väg att bli nästa defacto-standard för skärmar och detta är inte en dålig sak eftersom vi allt högre grad kan producera och reproducera bild med en större palett av färger än vad traditionell bild medger.

LG_27GL850_matning-rec709_gamer1.png

27GL850 drar alltid på P3-färgrymden och överdriver därför de flesta färger

LG_27GL850_matning-p3_gamer1.png

Är målet just Display-P3 är det däremot bra förutsättningar

sRGB och HDTV-standarden Rec.709 som sRGB bygger på är endast en förlängning av de färger en traditionell tjock-TV från 60-talet klarade av att alstra. Och detta är då grunden för allt vi normalt konsumerar på webben, film och TV i hemmet.

sRGB-läge som låser nästan alla inställningar

Så längt är allting väl med 27GL850. Med DCI-P3 som färgmål kommer detta var en lämplig skärm då den axlar den funktionen utan problem. Problemet kommer ifall du vill ha de färger som förväntas, likt sRGB och Rec.709 för där finns det inget alternativ hos skärmen. Jo, det finns ett sRGB-läge som sätter färgerna rätt. Tyvärr låser det ut flera viktiga inställningar och är heller inte är helt korrekt i fråga om att följa sRGB-EOTF.

LG_27GL850_matning_sRGB.png

sRGB-läget låser ut flera inställningar. Sätter färgerna rätt, men missar främst EOTF.

Effekten är att LG Ultragear 27GL850 överdriver alla färger ganska tydligt. Nu är DCI-P3 tämligen likt Rec.709 i fråga om luminansnivåer och hur färgrymden expanderar. Vi har inte samma problem som med AdobeRGB-skärmar som får röda toner att lysa i pastell då AdobeRGB ligger närmare 50 procent ljusstarkare hos röd primär.

Räkna med ansikten mot orange

Det blir dock fortfarande just överdrivna färger där ansikten och hudtoner drar mer mot rött, magenta och orange. Där frukter och växtlighet tar sig en lite plastigare och onaturligare ton. Och detta kan man kanske rent av uppskatta, särskilt om tanken endast är att spela spel. Det är sällan det klagas över klatschiga färger i klatschiga spel.

LG_27GL850_matning_rgb-justerad.png

Vitbalansen går att justera med RGB-reglagen men vi kan inte påverka färgomfånget till annat än DCI-P3

Men har du önskemål på mer korrekt färgåtergivning så ger 27GL850 inte ett helt fungerande alternativ. Ja, du får den ICC-färgprofil som talar om att skärmen har ett större färgomfång. Men färgprofiler är endast relevanta för de programvaror som använder färghanteringssystemet. Det påverkar inte spel i fullskärm och det påverkar inte programvaror som ignorerar profiler. Därför lär du uppleva just de överdrivna färgerna hela tiden med LG Ultragear 27GL850.

Färgreglagen saknar det sista viktiga

Har hade LG kunnat göra det enkelt och haft ett alternativ för "wide gamut: on/off" eller liknande. Men det finns inget som kan påverka allt för mycket i skärmen. Vi har till exempel fyra olika Gamma-lägen men dessa påverkar också vitbalans, ofta mot de gulare. Skärmen saknar precis de reglage som krävs för att få full kontroll över skärmen. Lite synd då det överlag är en bra panel med egenskaper som lämpar sig för färgarbete.

LG_27GL850_menu_sRGB.jpg

sRGB-läget ger rätt färg men låser andra viktiga inställningar

Vi testade i alla fall att kalibrera vitbalansen och det tog bort den något turkosa karaktären och kan underlätta ifall man vill komplettera med mätningar och ICC-profiler på egen hand. LG Ultragear 27GL850 är inte direkt fel, men också en god bit ifrån att vara rätt. Det är en bra skärm som med varsam hand kan fungera för färgarbete. Framför allt ifall du har DCI-P3 som mål snarare än sRGB eller Rec.709.