Slutsats

Resultaten visar att 7800GTX kan ge en klar prestandavinst jämfört med tidigare Nvidia modeller. Men här gäller det även att man använder mer avancerade inställningar, processorn som användes är också en flaskhals för resultaten. För att dessa nya grafikkort skall kunna ge någon märkbar skillnad mot tidigare modeller krävs en kraftfull processor och att man använder avancerade bildinställningar.

De största skillnaderna mot tidigare modeller verkar i regel ske med dessa inställningar (av de vi testade):

  • 1280x1024 med 8xAA och 16xAF

  • 1600x1200 med 8xAA och 16xAF

Att 7800GTX för tillfället är det bästa som finns att köpa, om man bara ser till prestanda, råder det egentligen ingen osäkerhet om. Hur situationen blir när ATI introducerar R520 återstår att se. Prisvärdhet är alltid svårt att bedöma då det beror på köparen och dennes förutsättningar plus behov. 7800GTX i SLI handlar som vanligt främst om att man kan använda höga upplösningar med hög bildkvalitét. Två av de främsta nyheterna är annars att strömförbrukningen är mindre än 6800Ultra och ljudnivån lägre (24 dB).

Vi märkte inte några skillnader på ljudnivån mellan korten, så de verkar ligga på samma nivå.

Några hårdvarusajter har uppmärksammat problem med Anisotropic Filtering (AF) som ger 3D-djupet i bilderna som vi ser på skärmen. Här har man sett att kvalitén (AF) kan vara sämre än för övriga modeller i en del spel / program med nuvarande drivrutiner. Förutom att ge sämre bildkvalitét skulle detta kunna påverka jämförelsen mellan 7800GTX och de övriga Nvidia korten. Vi lyckades inte återskapa några liknande problem, men för säkerhets skull gjordes en extra jämförelse mellan 6800Ultra och 7800GTX. Det verkar som hög Anisotropic Filtering påverkar 6800Ultra lite mer negativt än 7800GTX, vilket är vad man borde förvänta sig med tanke på den tekniska skillnaden mellan modellerna. Nvidia sägs ha en lösning på dessa problem på gång.

Gainward 7800GTX Ultra/3500PCX GS

Om man jämför grafikkortet med konkurrenterna erbjuder Gainward med detta grafikkort ett av de snabbaste 7800GTX-korten på marknaden. Här har man alltså överklockat den mer än många andra tillverkare. Vi kan konstatera att prestandaskillnaden inte heller är liten.

För överklockare är detta mindre viktigt utan då gäller det vad man kan nå för resultat själv. Eftersom det skiljer sig från varje enskilt grafikkort är det svårt att dra några generella slutsatser, men det ser ut som om man får något extra med detta kort. Vi nådde minnesfrekvensen 1400MHz, vilket är riktigt bra. Med tanke på att denna modell inte är så mycket dyrare än konkurrenterna är den även prisvärt. Leadteks modell ligger på ungefär samma prisnivå.

Fördelar

  • Mycket bra överklockningsresultat (minnesfrekvens).

  • Överklockad från fabrik (bra prestanda).

  • VIVO-möjligheter.

Nackdelar

  • Inga märkbara.

Pris till slutkund: ca. 5750 kronor.

Leadtek WinFast PX7800GTX TDH

När grafikkortet lanserades var den i princip identisk med Nvidias referenskort, men man har släppt en ny BIOS som överklockar den till 450/1250. Man får med andra ord ett grafikkort med hög prestanda och som till synes har goda överklockningsmöjligheter.

Överklockningsresultaten var helt klart godkänd även om Gainward-kortet lyckades bättre tack vare den högre minnesfrekvensen. Eftersom båda tillverkarna i fortsättningen kommer att leverera överklockade grafikkort bör köpare som inte vill ha det undvika båda korten.

Fördelar

  • Bra överklockningsresultat.

  • Bättre prestanda än Nvidias referenskort (med den nyare BIOS-versionen).

  • VIVO-möjligheter.

Nackdelar

  • Inga märkbara.

Pris till slutkund: ca. 5600 kronor.

Inget av de testade grafikkorten är dåligt och skillnaden ligger framförallt i kortens BIOS (överklockning). Annars är just nu Gainward-kortet mest överklockad av dessa båda, men här kan förstås Leadtek svara med ny BIOS-version igen. För tillfället känns det som Gainward levererar mest till endast ett lite högre pris, men det gäller som vanligt att kontrollera priserna inför köp.