Kylning av M.2-baserade SSD-enheter är numera mer eller mindre standard på moderna moderkort, där integrerade kylplattor av aluminium avleder värmen som alstras från enheten. Med integrerade lösningar minskar inte helt oväntat behovet av köpa separata kylanordningar för ändamålet, men det är dock inget som direkt märks hos e-handlarna vars sortiment kryllar av diverse M.2-kylare.

elecgear_m11-1.jpg

Efter ett tips från forummedlemmen @Mordekai tänkte vi idag titta på en M.2-kylare från den ganska okända kinesiska tillverkaren Elecgear. Företaget verkar främst saluföra sina produkter via Amazon, där sortimentet till största delen består av obskyra kyllösningar till spelkonsoler samt reservdelar till handkontroller. Utöver det är det just M.2-kylare som gäller, där det finns en passiv modell samt en med aktiv kylning. På menyn idag står den sistnämnda, vilken bär modellnamnet M11.

elecgear_m11-2.jpg

Elecgear M11 är en M.2-kylare med ett ganska säreget utseende som närmast kan liknas vid en turbinmotor. Det rör sig om en tredelad konstruktion, där den understa delen är en aluminiumplatta som ska avleda värmen från SSD-enhetens undersida. Ovanpå denna sitter en svarteloxerad kylfläns som leder bort värmen från kretsarna på enhetens ovansida. Denna har i sin tur ett integrerat värmeledningsrör som leder bort värmen till en cylindrisk kylfläns som "svävar" över hela paketet.

elecgear_m11-3.jpg

Medan merparten av M.2-kylarna på marknaden är fläktlösa är så inte fallet med M11. Denna är aktivt kyld av en nästan fånigt liten fläkt på 32 × 32 mm. Fläkten sitter på den cylindriska delen och hålls på plats med ganska dåliga plastfästen – något som gör att den sitter ganska löst på kylflänsen. Specifikationerna talar för ett maximalt varvtal om 9 300 RPM, vid vilket fläkten ska klara av att flytta 3,16 CFM. Fläkten är dock PWM-styrd, vilket innebär att den enkelt kan köras vid lägre varvtal.

elecgear_m11-10.jpg

En närmare titt på kylarens bas visar att den nedre kylflänsen är tvådelad och att värmeledningsröret är exponerat för delvis kontakt med kretsarna på SSD-enheten. Det optimala ur en värmeledningssynpunkt hade här varit att platta till värmeledningsröret för att göra kontaktytan större, men det finns också en anledning varför Elecgear har valt att gå en annan väg.

elecgear_m11-8.jpg
elecgear_m11-7.jpg
elecgear_m11-6.jpg

Den cylindriska kylflänsen går nämligen att vinkla åt sidorna, vilket också är anledningen till att värmeledningsröret hålls runt snarare än att plattas till vid basen. Genom att lossa på två skruvar på den nedre kylflänsen minskas trycket mot värmeledningsröret för att låta den övre konstruktionen vinklas – något som kan vara praktiskt i fall där kylflänsen tar i någon komponent eller annan del.

elecgear_m11-9.jpg

Utöver själva kylaren medföljer det lite annat smått och gott i kartongen. Här syns bland annat värmeledningskuddar för enhetens fram- och baksida. Därtill medföljer en tub kylpasta som kan användas för att skapa bättre värmeöverföring mellan värmeledningsröret och den nedre kylflänsen.

Vidare medföljer en uppsättning rengöringsdukar för att ta bort eventuell smuts och rester från gamla värmeledningskuddar på SSD-enheten. Sist men inte minst skickar företaget med en liten skruvmejsel samt extra skruvar och en distans för att montera hela paketet på moderkortet.

Montering av kylaren

Att montera Elecgear M11 är väldigt enkelt och friktionsfritt. Man börjar med att skruva loss fyra skruvar på sidan av bottenplattan för att lösgöra denna från kylflänskonstruktionen.

elecgear_m11-11.jpg
elecgear_m11-12.jpg

När bottenplattan är frigjord börjar man med att applicera den rosafärgade värmeledningskudden. Därefter lägger man SSD-enheten inuti plattan ovanpå värmeledningskudden, vilket i vårt fall rör sig om en Samsung SSD Evo 980 Pro på 2 TB.

elecgear_m11-13.jpg

Nästa steg är att applicera de blå värmeledningskuddarna på enhetens ovansida. Dessa är uppdelade i mindre sektioner för att göra det möjligt att placera dem med större finkornighet på kretsarna man önskar kyla.

elecgear_m11-14.jpg

Därefter är det dags att montera på kylflänspaketet på SSD-enheten. Detta görs väldigt lätt genom att skruva tillbaka de fyra skruvarna på sidan av bottenplattan. Monteringsmetoden är betydligt smidigare än de metallclips som vi bland annat sett hos EK:s M.2-kylare, men samtidigt appliceras också mindre tryck mellan kylfänsen och SSD-enheten med skruvmetoden.

elecgear_m11-17.jpg

Sista steget är att montera M.2-enheten på moderkortet. Här används den medföljande distansen för att ge korrekt tryck mot enheten när den skruvas fast, i och med att den annars kan tryckas ihop felaktigt med bottenplattan om distansen inte används.

elecgear_m11-16.jpg

Med fläkten ansluten till en ledig 4-pinskontakt på moderkortet är sedan installationen avklarad. I vårt fall sitter enheten monterad på den nedersta platsen på ett Asus ROG Crosshair VIII Hero, vilket också var den enda platsen där den bekvämt fick plats utan att slå i grafikkort eller processorkylare.

Temperaturer och prestanda

Nu har det blivit dags att kika närmare på hur Elecgear M11 presterar kylmässigt. Upplägget är liknande det vi gjorde senaste gången vi kikade på M.2-kylare, där allt sitter monterat i faktiskt chassi för att ge mer realistiska resultat. I det här fallet använder vi oss av ett Fractal Design Meshify 2, i vilket vi monterar in ett system med Asus ROG Crosshair VIII Hero och en Ryzen 9 5900X.

För belastning och prestandamätning används Crystal Disk Mark, där sekventiella läsningar och skrivningar görs under en period på 10 minuter – något som sätter väldigt hög press på enheterna. Temperaturerna loggas med hjälp av Hwinfo64, där siffrorna läses ut från Samsung-enhetens SMART-rapportering under de sista sekunderna av testscenariot.

Som referenser har vi dels den förmonterade kylplattan som vanligtvis används för att kyla den nedersta M.2-platsen på Asus moderkort ROG Crosshair VIII Hero. Vidare körs även en testrunda med SSD-enheten i naket utförande helt utan kylning. Elecgear-kylaren körs i tre olika lägen med fläkten snurrandes i 9 000 RPM, 2 000 RPM samt med fläkten helt avstängd (passiv).

Med temperatursiffrorna i hand ser vi en ganska snygg trappa av resultat i diagrammet. Samsung SSD 980 Pro exponerar två temperatursensorer i SMART-avläsningen, där "Sensor 2" blir klart varmast och troligtvis sitter i anslutning till kontrollerkretsen. Vi kan börja med att kika på resultatet när enheten körs helt naken utan kylning och kan snabbt konstatera att den blir stekhet – med en temperatur som landar precis under 100 °C-strecket.

Bara genom att montera den väldigt simpla kylplattan från Asus Crosshair-moderkort så sjunker temperaturerna dramatiskt, där den varmaste punkten nu är 21 °C kallare ställt mot om SSD-enheten körs naken. I nästa steg monterar vi på Elecgear M11 och kör den helt passivt, vilket resulterar i 9 °C lägre temperatur än Asus integrerade kylplatta. Detta får ändå anses fullt godkänt då den cylindriska kylflänsen inte direkt är designad att fungera optimalt med endast naturlig konvektion.

Den stora styrkan med Elecgear-kylaren är ju dock möjligheten att aktivt kyla M.2-enheten med fläkt, och därför är det de sifforna vi ska titta på härnäst. Med fläkten snurrandes i låga 2 000 RPM pressar temperaturen ner ytterligare till 63 ° C – det vill säga 15 °C lägre än Asus kylplatta. Vid detta varvtal kan förövrigt M11-kylaren beskrivas som tyst när den är monterad inuti ett chassi.

Bäst resultat uppnås dock inte helt oväntat när fläkten får arbeta obehindrat i full hastighet. Vid 9 000 RPM minskar temperaturen med ytterligare 7 °C för ett slutgiltigt resultat på 56 °C. Detta är 22 °C kallare än den integrerade kylplattan på Asus-moderkortet samt hela 43 °C lägre än när enheten körs naken utan kylning.

Med fläkten snurrandes vid 9 000 RPM uppnås visserligen låga temperaturer, men det introducerar också ett extremt irriterande fenomen – resonansen från helvetet. Själva fläktljudet i sig är egentligen inte så farligt, även om ljudkänsliga användare med all säkerhet kommer att störa sig på det. Det värsta är faktumet att fläkten sitter så pass löst på kylflänsen att den skapar en resonans som får undertecknads kontorsgrannar att vilja mörda denne.

Bara genom att sätta ett finger på fläkten så upphör den extremt irriterande resonansen, så troligtvis är det fullt möjligt att lösa det hela med exempelvis en klick smältlim. Det är dock ofattbart att den här värdelösa monteringsanordningen gick igenom kvalitetskontrollen, och i slutändan känns det väldigt tråkigt på en i övrigt väldigt välbyggd produkt.

Prestandamässigt bjuds det inte på några överraskningar, då vi sedan tidigare vet att Samsung SSD Evo 980 Pro-enheten inte påverkas nämnvärt av höga temperaturer utöver riktigt extrema fall. Det sistnämnda representeras i form av där enheten körs naken utan kylning, och då sjunker prestandan något vid sekventiella skrivningar. Nu är dock inte just 980 Pro representativ för alla SSD-enheter på marknaden och det finns säkert andra enheter som påverkas mer av höga kontrollertemperaturer.

Sammanfattning och omdöme

Elecgear är inte unika på marknaden med en aktiv M.2-kylare men vi måste ändå säga att de gjort ett bra jobb på prestandafronten med sin modell M11. Kylaren bjuder på ett generellt trevligt kvalitetsintryck ihopparat med en väldigt enkel monteringsprocess. Prestandamässigt håller kylaren vad den lovar, det vill säga att erbjuda markant lägre temperaturer än moderkortens integrerade kylplattor. Bra kylprestanda uppnås därtill redan vid ganska låga fläktvarvtal och ljudnivå.

elecgear_m11-24.jpg

Kompatibilitetsmässigt kan det onekligen bli svårt att montera en så pass stor kylare på vissa M.2-platser. I redaktionens fall rymdes den exempelvis inte i den översta platsen på vårt Crosshair VIII Hero, då kylaren slog i antingen grafikkortet eller Noctua-kylaren som satt monterad på processorn. Vi fick då istället använda den nedersta platsen, vilket i vårt fall inte gav några kompromisser då X570-styrkretsen på moderkortet kunde erbjuda PCI Express 4.0-banor till den positionen.

För andra plattformar kan det bli desto knixigare, då många av dessa endast erbjuder PCI Express 4.0-stöd till den översta platsen som är kopplad till processorns PCI Express-banor. Detta innebär i praktiken reducerad prestanda om senaste snittets SSD-enhet monteras i den nedersta platsen som är kopplad till styrkretsen. Har man dock en nättare processorkylare likt en sluten vattenkylare så går det dock att vinkla Elecgear-kylaren och klämma in den i den översta porten.

Det största tillkortakommandet med kylaren är det kassa monteringsfästet för fläkten, vilket gör att det skapas extremt irriterande resonanser vid högre varvtal. Detta går säkerligen att åtgärda själv, men det ska verkligen inte behövas på en produkt för 329 kronor.

Fördelar

  • Bra kylprestanda

  • Enkel montering

  • Relativt tyst vid låga varvtal

  • Vinklingsbar för bättre kompatibilitet...

Nackdelar

  • ...men kan dock fortfarande vara svår att rymma på vissa moderkort

  • Kass fläktmontering skapar hemsk resonans

Pris vid publicering: 329 kronor inklusive moms