Inledning

Minnesmängd är något som väldigt få anser sig ha tillräckligt med, och vid introduktionen av operativsystemet Windows Vista ökade sannolikt den känslan. Allt fler siktar in sig på en minnesmängd på 4 GB eller funderar på att uppgradera till det.

I sammanhanget är det mycket viktigt att tänka på vilket operativsystem man använder eftersom detta kan begränsa hur mycket minne som kan användas. Många användare sitter med 32-bitars system och då går det i normala fall inte att använda mer än 3.12 GB oavsett hur mycket man installerar. Det går utmärkt att använda detta minneskit (4 GB) men tyvärr används då inte alla minnesresurser. Endast om man använder ett operativsystem som är 64-bitars kan man fullt ut utnyttja dessa minnen.

För de som vill ha en total minnesmängd på 4 GB finns i princip två rimliga valmöjligheter. Antingen använder man fyra 1 GB-moduler eller så använder man två 2 GB-moduler. I båda fallen rekommenderas att modulerna är identiska för att undvika problem.

2 GB-moduler har än så länge inte visat sig lika överklockningsbara som de flesta på 1 GB, men samtidigt finns det relativt många som haft problem med fyra 1 GB-moduler på samma moderkort. Vilket val som är bäst låter vi vara osagt för tillfället.