Användning och prestanda

Sedvanligt har vi testat mössen på musmattor av två olika material: tyg och plast. Tygmattan är en Corepad C1 Medium som kan beskrivas som en rätt mjuk tygmatta med låg friktion. Plastmusmattan är en Steelseries SP som är en hård plastmatta med ett speciellt mönster för att minska friktionen.

Mössen kommer att testas i diverse applikationer. Vi börjar som vanligt med Windows-arbete vilket kan vara att hantera ikoner och liknande, att slösurfa eller att flytta filer. Lite mer avancerade tester kommer i Photoshop där vi bland annat testar precisionen och hur pass bra musen ligger i handen. När det gäller spel har vi valt MMO-spelet World of Warcraft och actionspelet Crysis: Warhead. Vi börjar med Ace MLUC100.

Ace MLUC100

Windows-arbete

Vi blev riktigt överraskade när vi började testa musen i Windows. Greppet kring musen och speciellt tumgreppet är mycket bekvämt. Huvudknapparna är smått räfflade på denna mus vilket är ovant i början, men man vänjer sig förvånansvärt lätt. Precisionen känns väldigt god när man flyttar filer, slösurfar eller startar program från startmenyn.

Lillfingret har sin egen lilla plattform, vilken är väldigt bekväm. Skrollhjulet har rätt distinkta "klick" när man skrollar men är i övrigt trevlig att använda. Musen stödjer horisontell skrollning men olikt exempelvis Kone kan man inte råka klicka åt något håll av misstag.

Photoshop

I bildprogrammet Photoshop blev vi mycket förvånande över MLUC100. Vid frihandsritning är den mycket bekväm och känns precis. Höjden gör kanske att vi känner ett sting av oprecision vid vissa rörelser, men det är inget man hakar upp sig på. Det goda greppet på båda sidor av musen gör att precisionen generellt är mycket god.

Vid pixel-för-pixel-ritning är precisionen mycket god, rörelserna känns exakta. När man exempelvis drar pixlar på en linje halkar man inte speciellt mycket, åtminstone inte mer än på någon annan spelmus. Sammanfattningsvis är vi mycket överraskade över hur pass bra denna mus fungerar i Photoshop.

World of Warcraft

Efter att ha fininställt känslighet och dylikt börjar vi testa musen i det omåttligt populära MMO-spelet World of Warcraft. De svepande rörelser som är vanliga i detta spel känns mycket precisa, och musen glider mycket bra på både tygmattan och plastmattan.

Komforten är riktigt bra vid längre stunder framför detta spel och de flesta rörelser känns naturliga. Något vi märkte när vi gjorde riktigt snabba rörelser var att musen stannar till. Detta beror på den optiska sensorn som inte kan registrera riktigt snabba rörelser. Fenomenet inträffar således endast när man drar musen från ena sidan av musmattan till den andra så snabbt som det bara går. I World of Warcraft är sådana rörelser väldigt ovanliga vilket gör att detta inte blir något problem.

Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med MLUC100 i World of Warcraft.

Crysis: Warhead

I det mer actionladdade spelet Crysis: Warhead dyker det upp lite fler nackdelar än i World of Warcraft. Bland annat noterar vi litet negativ acceleration, dock inte så värst mycket. Den bakre tumknappen sitter rätt långt "ut" från musen, vilket gör att när man trycker in den, försämras greppet kring musen. Använder man denna knapp att till exempel smyga i spelet, försämras således siktet medan man smyger. De flesta andra gamingmössen på marknaden har tumknappar som sitter mer diskret monterade vilket gör att greppet kring musen inte försämras när man håller in knappen. Detta är förmodligen delvis en vanesak men det är något man definitivt märker av i början.

Bortsett från dessa två nackdelar har MLUC100 inga problem att fungera bra i Crysis: Warhead. Precisionen känns god vid såväl snabba rörelser som när man tar det lite lugnare. Komforten vid längre spelstunder är precis som i World of Warcraft mycket god.

Roccat Kone

Windows-arbete

Efter att vi har ställt in känslighet och så vidare är Kone rätt bekväm i Windows-arbete. Jämför man med exempelvis [article id="585"]Intellimouse 3.0[/article] och [article id="604"]Habu[/article] är musen rätt hög och stor vilket kan kännas ovant i början. Tumgreppet känns stabilt även om det kanske inte är lika klockrent som på exempelvis [article id="6112&page=3"]Mionix Saiph 1800[/article]. Fingrarna ligger bra på huvudknapparna och lillfingret ligger bra mot musen på högersidan.

Något som störde oss i början var dock att skrollhjulet gärna glider åt sidan när man ska försöka klicka normalt på det, vilket gör att musen vill skrolla åt sidan. Detta är dock troligen något man vänjer sig vid hyfsat fort.

Photoshop

Vid svepande rörelser som exempelvis när man ritar på frihand, är Kone mycket trevlig att arbeta med. Precisionen känns god, men när man ritar på frihand och skall finputsa på någon detalj påminner musen om att den är rätt hög vilket betyder lite mindre precision i sådana stunder. Handens grepp kring musen blir helt enkelt inte lika stabilt som det blir kring en mus som är lägre. Går vi vidare till pixel-för-pixel-ritning är Kone väldigt stabil och precis. Ritar man ett mönster av pixlar är det väldigt svårt att göra fel så länge man är stabil på handen.

World of Warcraft

I det omåttligt populära spelet World of Warcraft märker vi av den rätt speciella optiska lasersensorn som Roccat Kone använder. Den läser nämligen av underlaget från en mycket hög höjd jämfört med många andra spelmöss (cirka 1 cm). Vi hade även mycket svårt att ställa in känsligheten så att rörelserna kändes naturliga. I spelet gör man ofta svepande rörelser för att kika åt alla håll. Den fysiska rörelsen känns mycket bra på båda musmattorna men det känns inte som att muspekaren hamnar där man vill att den skall hamna.

Förmodligen är detta något man vänjer sig vid, men andra spelmöss har inte visat samma beteende. En stor nackdel vid precisionsrörelser är även att musen är rätt hög. En lägre mus hade gjort att sådana rörelser skulle ha blivit mer precisa.

Vi testade enkla makron i World of Warcraft och dessa fungerade mycket bra. Funktionen för ändring av rörelseupplösning fungerar även den mycket bra, så länge man inte väljer att aktivera allt för många lägen. Vi körde som mest med tre stycken: 800, 1600 och 3200 DPI. Detta gjorde att man lätt kunde hålla koll på vilken rörelseupplösning som användes. En smart detalj vore att låta lysdioderna lysa i en speciell färg vid en speciell rörelseupplösning, som på Mionix Saiph 1800. Antalet knappar på musen är helt klart en fördel i World of Warcraft då man ofta vill ha snabbknappar till de flesta saker.

Crysis: Warhead

I actionspelet Crysis får vi in en bättre känsla än i World of Warcraft. I eldstriderna med fienden gör man ofta korta men precisa rörelser och sådana är denna mus mycket bra på. Knapparna kändes naturliga att klicka på och tumgreppet är skönt vid längre stunder. Men även här känner vi att musen är rätt hög och således kan precisionen drabbas vissa gånger, dock ej lika frekvent som i World of Warcraft.

Funktionen för ändring av rörelseupplösning kan vara smidig i actionspel och vi njöt att sänka värdet på den en aning när vi låg på något gömt ställe med ett krypskyttegevär. Det kan även vara smidigt att exempelvis byta vapen på sidoskrollhjulknapparna och göra något annat med skrollhjulsknappen.

Tracking Control Unit (TCU)

Kone har en rätt speciell funktion som kallas TCU. Det är en liten sensor som sitter under musen som kan "se" musmattans material. Sedan kan mjukvaran anpassa musen för att få bättre precision tillsammans med musmattan - åtminstone i teorin. Vi testade TCU på både tygmattan och plastmattan och märkte i princip ingen skillnad mellan TCU och inte. Möjligen kommer denna funktion dock förbättras med kommande mjukvaror.