Sponsrat innehåll: Testpilot

Screenshot_20200904-112819~2.png

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Razer som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Razer Book är en ny serie bärbara datorer som inte har spelande som den främsta funktionen utan. Här handlar det om kompakta datorer av hög kvalitet som skall duga främst till produktivitetsinriktat användande. En intressant satsning som innebär att Razer kliver utanför sin normala kundgrupp som främst får anses vara PC-spelare.

Jag har fått möjligheten att testa den modellen som faller in i mitten av tre nya modeller med namnet Razer Book 13 FHD+ Touch. Just prefixet Book känns ju igen och associationen till det stora amerikanska Silicon Valley-bolaget är nog inte helt slumpmässig.

Razer_Book_13_Intel_Evo_sticker2.jpg

Razer Book 13 FHD+ Touch lever upp till Intels senaste marknadsföringspåhitt i form av Intel Evo. Huserandes elfte generationens Intel Core arkitektur parallellt med Intel Iris Xe grafikprocessor. Till detta har de parat 16 GB RAM och en SSD på 256 GB.

Skärmen är i 16:10 format och är uppbyggd av 1 920 x 1 200 pixlar över 13,4 tum och är av kapacitiv touch-variant med gorilla-glas. Det talar för mycket stryk- och reptålig bildskärm.

Allt detta håller till i ett läckert aluminiumchassi à la Apple MacBook. Jag kan redan nu säga att designen på denna laptopen verkligen faller mig i smaken.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

dinoman_fejs.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Daniel Ördén

 • Användarnamn: @Dinoman

 • Registrerad: 2004

 • Plats: Älmhult

Daniel är en datorentusiast som byggde sin första dator när han var 14 år gammal för sommarjobbspengarna. I det bygget var en AMD Thunderbird 1400 central, han lyckades överklocka den med hjälp av alla duktiga människor på SweClockers Forum! Därmed började resan.

Han har hängt med SweClockers genom åren mer eller mindre aktiv men alltid närvarande och sedan ett antal år tillbaka så är han numera Testpilot som han anser vara en stor ära och ett kul äventyr.

I övrigt arbetar han som produktägare och ansvarar för ett antal interna IT-lösningar på ett multi-nationellt svenskt möbelföretag. Ni finner honom främst i forumet.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Specifikationer

Razer Book 13 FHD+ Touch

Operativsystem

Windows 10 Home (64-bit)

Bildskärm

 • 13,4 tum

 • 1 920 x 1 200 pixlar

 • Kapacitiv touch

 • Gorilla Glass 6

 • Anti-reflexbehandlad

Plattform

Intel Core i7-1165G7 @ 28W

 • 4 kärnor med 8 trådar Hyper threading

 • Basklocka: 2.8 Ghz
  Boostklocka: 4.7 GHz

 • 12 MB L2-cache

Integrerad grafikdel

Intel Iris Xe

 • 96 beräkningsenheter

 • Max frekvens 1.3 GHz

Primärminne

16 GB LPDDR4x 4267Mhz

Lagring

256 GB PCIe NVME M.2 SSD (Samsung PM981a)

Nätverk

Intel Wireless-AX 201 (IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax)

Anslutningar

 • 2 x USB typ-C Thunderbolt 4, laddningsbara

 • 1 x USB typ-A 3.2

 • 1 x HDMI 2.0

 • 1 x MicroSD-slot

 • 1 x 3,5 mm kombinerat mikrofon/ljud

 • Bluetooth 5.1

Ljud

 • Stereohögtalare med THX Spatial Sound

 • 4 Mic Array mikrofon

Webbkamera

Integrerad (1 280 x 720 pixlar) med IR-kamera som stödjer Windows Hello

Tangentbord

Bakgrundsbelyst RGB per tangent styrt av Razer Chroma

Styrdon

Glass Precision Touchpad

Strömförsörjning

 • Batteri (55 Wh/4602 mAh)

 • Upp till 14 timmars battertid

 • 65 W nätadapter

Dimensioner

 • 296 x 199 x 15 mm (L x B x H)

 • 1,4 kg

Lägsta pris

Pris vid publicering

20 490 kr

Razer Book 13 är en bärbar dator som är certifierad enligt Intel Evo, som i det närmaste kan beskrivas som en utveckling av Ultrabook-konceptet.

Intel Evo
Enligt Intel så handlar EVO-konceptet om hög prestanda, snabb uppkoppling och långa batteritider med upp till 9 timmar under lätta laster parat med en FHD-skärm.
Intels senaste Iris Xe-grafikarkitektur samt snabb SSD-prestanda som ska säkerställa snabbt uppvaknande från sömn. Sist men inte minst så skall det också erbjudas Thunderbolt 4 för blixtsnabb dataöverföring.

Marknadsföringstrams åt sidan, vad som står till buds för de dryga 20 000 kronorna som Razer kräver är en 13,4 tums Full-HD skärm i 16:10 format vilket innebär 1 920 x 1 200 pixlar. IPS-panel med en färgrymd som matchar sRGB 100% och som grädde på moset så är den kalibrerad från fabrik. Riktigt trevligt.

Just den modellen som jag har i min hand är dessutom pekkänslig vilket innebär att det går att använda både fingrar och pennor för att styra Windows och mjukvaror. Mycket troligen så är det detta som också är anledning till att den är beskyddad med Gorilla Glass 6 då den något billigare modellen utan pekkänslighet inte har detta.

Razer_Book_13_closed.jpg

På processorsidan är det en Intel Core i7-1165G7, en fyrkärnig processor med Hyperthreading som på pappret skall boosta ända upp till 4.7 GHZ. Parat med denna CPU sitter det ett till kisel i form av Intel Iris Xe Graphics innehållandes 96 beräkningsenheter som på pappret skall kunna operera i 1,3 GHz.

När det kommer till systemminne är det 16 GB LPDDR4X i 4 267 MHz som gäller samt 256 GB PCI Express NVME M.2 SSD som sköter all permanent lagring. Värt att notera är ju att det är drygt hälften som finns tillgängligt från installation.

När det kommer till kommunikationssidan så är det Intels egna Wireless-AX 201 som stödjer den senaste AX-standarden numera kallad Wifi 6, samt Bluetooth 5.1. På det trådbundna planet så är det dubbla USB Type-C/Thunderbolt 4 och det går att ladda datorn från både dessa portarna vilket är riktigt trevligt.

Razer_Book_13_usb_a_headphone_jack.jpg
Razer_Book_13_microsd_hdmi.jpg

Utöver det återfinns en USB 3.2 Type-A, lite snålt med bara en USB Type-A men bra att det överhuvudtaget existerar en. Det återfinns också en Micro SD-port vilket med tanke på demografin och användarområdet som denna bärbara datorn riktar sig till är en smart sak. Sist och minst ett kombinerat hörlurs- och mikrofonuttag à la 3,5 millimeter stereopropp för den som inte omfamnat trådlösa Bluetooth-hörlurar.

Design och funktion

När det kommer till stilspråket så är det inte svårt att lista ut var inspirationen har kommit ifrån. I kombination med det faktum att Razer riktar denna modellen mot mer produktivitetsorienterat arbete står det rätt klart för mig att de vill utmana de stora drakarna inom premiumsegmentet för bärbara datorer.

Razer_Book_13_closed2.jpg

Datorns chassi är tillverkat utifrån hela stycken anodiserat aluminium via CNC-metodik för att få till en rigid konstruktion med så få skarvar och fästpunkter som möjligt. Personligen så är jag väldigt förtjust i denna designen och datorn upplevs som extremt robust och välbyggd. Den flexar ingenting och det finns inga punkter där chassit böjer sig eller på annat sätt ger efter.

Razer_Book_13_grill_vent_backside.jpg

Razer har fokuserat starkt på detaljerna med denna modellen. För mig så påminner modellen om hur det stora tech-bolaget i Cupertino designar sina bärbara datorer. Det är ett detaljarbete som är imponerande och de får skarvar som återfinns på baksidan är så snäva att de är svåra att ens känna med ett finger. Beundransvärt.

Razer_Book_13_precision_track_pad_and_keyboard.jpg

Öppnar jag locket möts jag av en väldigt stilren design med en kompakt tangentbordslayout flankerad av inbyggda högtalare. Givetvis så är det så kallad tenkeyless-design för att spara plats. En stor härlig precision touchpad som är bland det bästa som jag har upplevt på PC-sidan och den står sig väl även mot min Macbook Air (2012) som jag anser är en måttstock på området.

Exemplaret som jag har fått till test har inte svensk tangentbordslayout, men jag förutsätter att det kommer erbjudas. Känslan i tangenterna är riktigt bra. Det är lite trögare än vad jag är normalt van vid, men det ger en distinkt känsla som faller mig på läppen. Särskilt i jämförelse med billigare Dell-modeller som jag sitter med dagligen som mer kan beskrivas som svampiga.

Razer_Book_13_small_up_and_down.jpg

Denna kombinerade upp- och ner-piltangenten är inget jag är särskilt förtjust i

Razer_Book_13_small_backspace.jpg

Svårt att lära en gammal hund att sitta, den lilla backspace-tangenten är lätta att missa

Med risk för att sila mygg och svälja kameler så är där få nackdelar jag finner med tangentbordet men det som irriterar mig är att Backspace-tangent är lite liten. Upp och ned pil har komprimerats ihop till storleken av en enda tangent vilket inte särskilt lyckad design även om jag intellektuellt kan förstå varför de har valt att göra på det viset.

Tangentbordet är givetvis bakgrundsbelyst men med tanke på deras arv så verkar Razer gå lite längre och erbjuder full RGB per tangent. Inget nytt för en dator kommandes från Razer men det är en funktion som traditionellt mest har funnits på spelinriktade modeller. För den som är intresserad så stödjer det även deras Razer Chroma-mjukvara. Personligen anser jag det vara rätt överflödigt, vit bakgrundsbelysning hade räckt gott och väl.

Razer_Book_13_rubber_feet.jpg

Razer förjänar en eloge för detaljarbetet med Book-modellerna. Inget är lämnat åt slumpen, vilket de små gummifötterna på baksidan skvallrar om

Slutligen är det värt att notera att förutom den inte så imponerande webbkameran på 1 280 x 720 pixlar så sitter det en IR-kamera som tillsammans med Windows Hello tillåter ansiktsigenkänning som fungerar helt ok. Den är inte i närheten av något som sitter på dyrare telefoner idag men i de flesta av fallen så träffar den rätt. Smidigt.

Tester

Testmetodik

Som testpilot är det ofta rätt svårt att göra tester som sätter produkten i sitt sammanhang gentemot konkurrensen. Så för att mina tester inte skall fullständigt presenteras i ett vakuum så har jag använt mig av olika databaser som ger en indikation för hur denna datorn presterar ställt mot konkurrensen. Ibland har jag även slängt med en och annan äldre desktop processor för att visa på hur långt tekniken har kommit.

Så ta alla resultat ni ser med ränder med en viss nypa salt och inte som direkt absoluta värden utan en mellan tummen och pekfingret indikation. De tester jag gjort är alltid tre stycken testrundor och sen har jag tagit medelvärdet av rundorna.

Kikar vi först på Cinebench R23 som är den senaste uppdateringen från Maxon och är baserad på deras Cinema 4 Suite kan jag konstatera att Razer Book 13 har en imponerande enkeltrådad prestanda. Intels Willow Cove-arkitektur är onekligen snabb.

När det kommer till flertrådat så kan tyvärr Razer Book 13 inte mäta sig med giganter som Apple M1 då Intel Core i7-1165G7 är en fyrkärnig processor. Här är också akilleshälen på Razer Book 13, även om det är det senaste som Intel kan erbjuda så är den snabba enkeltrådade prestandan inte tillräcklig för att mildra det faktum att det handlar om en fyrkärnig processor och ställt mot konkurrensen ter den sig rätt tam.

Geekbench 5 är intressant att testa eftersom den är allmänt vedertagen och här syns det igen hur effektiv datorn är när det kommer till enkeltrådad prestanda. Ställt mot konkurrensen presterar Razer Book 13 väldigt bra. Ett snabbt litet paket.

Den kan till och med hålla stånd mot Apples senaste ARM-processor till dess vi byter mot flertrådat vilket målar en bild som är mer dyster. Anledningen till det är ju såklart underskottet i kärnantal som elfte generationen Intel-processorer lider av ställt mot sina konkurrenter.

Vänder jag blicken mot icke syntetiska tester och kikar på rendering i den populära mjukvaran Blender 2.90, så ser det helt ok ut men det är ju rätt tydligt att det inte är en dator som är tänkt att rendera komplexa scener med. Razer Book 13 handlar ju mer om lättare arbetslaster och inte tung 3D-rendering även om den är kapabel att göra det.

Trots att Razer är kända för att vara ett spelinriktat företag så är Book-serien direkt anpassad för arbete men jag anser jag att Intel Iris Xe med 96 beräkningsenheter är fullt kapabel till lättare spelande vilket jag tycker mig se med den prestandan den ändå klarar av i 3DMark Fire Strike.

Jag gjorde lite grävande i databasen för 3DMark och den kombon med ett diskret grafikkort som jag kunde hitta med en någorlunda snarlik prestanda var Nvidia Geforce GTX 960M parat med en Intel Core i7-6700HQ vilket jag tycker är rätt imponerande och talar för att Razer Book 13 kommer att fungera rätt bra att spela på med rimliga förväntningar.

Kort om batteritid

Att testa battertid är komplext, särskilt när utfästelser bygger på lätt godtyckliga användningsområden. Intel Evo skall erbjuda över 9 timmars batteritid under lättare aktivitet där de själv ger exempel på att strömma musik via tjänst som Spotify samtidigt som man arbetar i MS Outlook.

Vad jag gjorde var att strömma Twitch (1080p60) genom Google Chrome och ta tiden till batteriet är helt dränerat. Belastningen på CPU låg då runt 4 procent belastning och GPU runt 10 procent samt såklart periodisk Wifi-aktivitet. Det anser jag vara en låg last på datorn och borde ge en indikation på ungefär hur lång batteritid som kan förväntas under lättare laster.

Razer_Book_13_keyboard.jpg

Med Windows energiplan på bättre batteritid så uppnåddes en batteritid på cirka 6 timmar och 30 minuter. Efter 30 minuters laddning var batteriet fyllt till cirka 40 procent och en full laddning krävde 1 timme och 45 minuter.

Inte direkt 14 timmar som Razer påstår och inte heller de 9 timmar som Intel Evo kräver, men som sagt dessa mätningar är under så specifika förhållanden så att de är rätt värdelösa att ens fokusera på. Vad som kan förväntas är helt enkelt minst 6,5 timmar med rimlig belastning på datorn. Det går att ställa i energisparläge, stänga av bakgrundsbelysningen på tangentbordet med mera för att öka denna tiden såklart.

Slutsats

Enligt Razer själva är Razer Book 13 deras första försök till att leverera en renodlad produktivitetsorienterad bärbar dator. Det är inte helt solklart exakt vad detta innebär men enligt mina begränsade tester och allmänna användande så är den onekligen kraftfull nog för det mesta även om förväntningarna får vara i schack med tanke på att det rör sig om en fyrkärnig processor med inbyggd grafikkrets på en strömbudget om 28 W.

Jag är mycket imponerand av designen och tyngden. Razer Book 13 har en bastant känsla som bidrar till uppfattningen av kvalitet och premium. Med sina 1,4 kilogram så är det knappast en tung bärbar dator, utan den är mer stabil och kompakt i känslan.

Razer_Book_13_logo_outside.jpg

Det är också imponerande hur tyst och förhållandevis sval den här datorn är. Razer har verkligen lyckats med kylningen och även om delar av chassit kan blir rätt varmt att röra vid under tunga laster är det inte att det upplevs som obehagligt.

Den mycket snabba lagringen i form av NVME M.2 SSD från Samsung säkerställer även snabbt uppvaknande vilket är uppfriskande. Kombinationen med ansiktsigenkänning gör att det ofta går väldigt snabbt från att jag lyfter på locket och är inloggad.

Nackdelen här är att 256 GB lagringsutrymme är alldeles för lite i min åsikt. Särskilt med tanke på att mycket av utrymmet är uppätet från det att du startar datorn för första gången. Jag hade önskat minst 512 GB, men det är svårt för mig att se detta som en alldeles för stor nackdel med tanke på hur snabba kommunikationsmöjligheter som finns både för att använda cloud-lagring men även externa hårddiskar.

Razer Book 13 är imponerande och det mesta är helt rätt avvägt de finns nog de som kan argumentera för att skärmen är lågupplöst, men jag är inte en pixel-fascist och anser att 1 920 x 1 200 pixlar över 13,4 tum är fullt dugligt. För den som ändå inte litar på mig så finns den med en konfiguration för 4K-upplösning, då ökar även lagringsutrymmet till 512 GB.

Razer_Book_13_splash2.jpg

Byggkvaliteten är enastående och stilspråket för ju tankarna till Apples MacBook-serie såklart och om det är någon modellserie att snegla på så är det verkligen Macbook. Det kompakta formatet parat med bra prestanda, bra skärm, utmärkta kommunikationsgränssnitt med bland annat Wifi 6 och Thunderbolt 4 tillsammans med respektabla batteritider talar för att Razer har skapat en väl genomtänkt produkt.

För mig är detta en guldutmärkelse.

Fördelar

 • Byggkvaliteten och designen

 • Ultrakompakta formatet i kombination med prestandan

 • Bra skärm som stödjer 100% sRGB och är kalibrerad från fabrik

 • Dubbla Thunderbolt 4 USB Typ-C och Wifi 6 (AX-standard)

Nackdelar

 • 256 GB lagringsutrymme är alldeles för snålt för denna prisnivån

 • Mindre designkompromisser med backspace- och upp/ner-tangenten

Vad tycker ni? Diskutera gärna i forumet!

Pris vid publicering: 20 490 kr
Lägsta pris just nu: