I början av nästa år sker övergången till 14 nanometersteknik med arkitekturen Broadwell, men redan nu talas det om efterföljande Skylake. Till skillnad från dagens Haswell Refresh och dess krympta uppföljare Broadwell är detta en ny arkitektur med många nya finesser, däribland stöd för både DDR3 och DDR4, PCI Express 4.0 och AVX-512. Nu avslöjas fler detaljer.

Intel Skylake för plattor, hybrider och bärbara datorer

Enligt CPU-World är fyra varianter av Skylake på ingång. Processorerna i familjerna U och Y är strömsnåla systemkretsar för i huvudsak tunna mobila enheter. Bokstaven H symboliserar processorer för bärbara datorer i de högre prestandaklasserna medan S riktas till stationära datorsystem. De två sistnämnda ackompanjeras av nya styrkretsar i 100-serien med den nya systembussen DMI 3.0.

Intel Skylake U och Y innehåller två processorkärnor och stöd för LPDDR3 i upp till 1 600 MHz och kliver in med grafikdelen GT2 på 4 respektive 15 W TDP. Därutöver ska systemkretsen U även dyka upp med GT3 och 64 MB eDRAM för 15 och 28 W TDP samt stöd för minnestyperna DDR3L och DDR3L-RS i upp till 1 600 MHz.

När det kommer till Skylake H för prestandaorienterade bärbara datorer gäller fyra kärnor och TDP-värden på 35 och 45 W. Konfigurationen med grafikdelen GT2 ska synas till i båda effektklasserna medan GT4 med 128 MB eDRAM reserveras för den högre. Här gäller dessutom stöd för DDR4-minne i upp till 2 133 MHz.

Skylake S för stationära datorer

När det kommer till processorer för stationära datorer är det Skylake S för kommande sockel LGA 1151 som ska stå till grund för generation 14 nanometer. Dessa består av tre huvudkonfigurationer: två kärnor med grafikdelen GT2, fyra kärnor med GT2 och slutligen fyra kärnor med GT4 och 64 MB eDRAM.

Samtliga kommer att synas till i effektklasserna 35 och 65 W TDP, men en del fyrkärniga processorer med GT2 går ända upp till 95 W. Det sistnämnda är sannolikt de mest påkostade varianterna för entusiaster och prestandajägare.

Sist men inte minst ska Skylake S ha stöd för flera olika minnesstandarder. Det inbegriper DDR3L/DDR3L-RS i upp till 1 600 MHz och även nya DDR4 i upp till 2 133 MHz. Detta kan ställa till det för moderkortstillverkarna, som därmed måste ta fler modeller för olika typer av minnen.

De första processorerna med arkitekturen Skylake ska dyka upp i det andra halvåret 2015. Överklockningsorienterade modeller i K-serien väntas däremot dröja till i slutet av nästa år eller i början av 2016.