Under våren är det dags för en ny grafikkortsserie från AMD, som bjuder upp med en salig blandning gammalt och nytt. Bland entusiaster riktas allt fokus mot den mytomspunna grafikprocessorn Fiji, som väntas utrustas inte enbart med ett högt antal streamprocessorer utan även purfärska staplat minne.

Minnet som tros tillhandahållas av SK Hynix heter High-Bandwidth Memory (HBM), som ska integreras på samma substrat som grafikprocessorn. Det här förfarandet ger inte enbart ge rekordhög minnesbandbredd, den nära integrationen ska även medföra förbättrad energieffektivitet gentemot användningen av GDDR5.

Nu rapporterar Fudzilla att det AMD-grafikkort som ska nyttja Fiji, Radeon R9 380X eller R9 390X beroende på källa, inledningsvis blir begränsat till en kapacitet om 4 GB. Det här sägs vara en direkt konsekvent av att AMD inte får plats med fler än fyra minneskapslar bredvid grafikprocessorn.

Uppgifterna överensstämmer med att SK Hynix i början av året inledde produktion av HBM, där varje kapsel har en kapacitet på just 1 GB. Till detta hör en IO-bredd på hela 1 024 bitar med klockfrekvensen 1 000 MHz, vilket med fyra kapslar ger en total bandbredd på 512 GB/s. Rykten talar dock för att AMD:s yppersta flaggskepp ska nyttja en snabbare variant på 1 250 MHz för hela 640 GB/s.

Samtidigt behöver detta inte innebära att AMD:s nästa flaggskepp stannar kvar vid 4 GB videominne under hela dess livslängd. Trots att HBM-tekniken fortfarande är färsk finns möjligheten att SK Hynix under året dubblerar kapaciteten, vilket därmed skulle möjliggöra ett grafikkort med totalt 8 GB.

Utöver ny minnestekniken pekar rykten mot att Fiji får 4 096 streamprocessorer, runt 45 procent fler än nuvarande flaggskeppet Radeon R9 290X. Lanseringen av Fiji med tillhörande grafikkort väntas äga rum under årets andra kvartal, sannolikt i samband med elektronikmässan Computex 2015.