När Raspberry Pi lanserades i början av 2012 var det huvudsakliga syftet med projektet att den lilla enkortsdatorn skulle användas som läromedel i brittiska skolor. Ganska snart fick dock mängder av entusiaster upp ögonen för potentialen inom allt från hemautomation till minimala mediacenter.

Nu meddelar utvecklarna i Raspberry Pi Foundation att försäljningen passerar fem miljoner enheter. Det är inte bara en imponerande siffra i sig utan gör även organisationen till den bäst säljande brittiska datortillverkaren genom tiderna.

Siffran inbegriper dessutom den senaste modellen Raspberry Pi 2, vilken introducerades i början av februari och levererar nyheter som en rejält uppgraderad systemkrets med fördubblad mängd primärminne, utan att för den skull tumma på varken prislapp eller formfaktor.

Uppmärksammat bland entusiaster är även Microsofts beslut att erbjuda en kostnadsfri version av kommande Windows 10 för den senaste modellen av Raspberry Pi. Mer exakta detaljer är ännu okända, men dimman lär skingras allt eftersom lanseringen av det nya operativsystemet närmar sig.