Processorkylare kan tyckas vara lika varandra. Det finns dock flera avgörande skillnader, där inte minst måtten är en viktig faktor för den som vill kombinera en rejäl metallkoloss med ett kompakt moderkort. Noctua står till tjänst med två nya asymmetriska processorkylare anpassade för att inte ställa till bekymmer för grafikkort i den översta kortplatsen.

Noctua NH-C14S

Först ut är det "liggande tornet" Noctua NH-C14S med plats för två 140 mm-fläktar, varav en medföljer i förpackningen (NF-A14 PWM). Med en fläkt på ovansidan går det att klämma in minnesmoduler med en höjd på 70 millimeter. Om fläkten istället flyttar till nedervåningen mäter kylaren endast 115 millimeter, vilket gör att den går att använda i många låga datorlådor för exempelvis vardagsrummet.

I övrigt märks sex värmeledningsrör, flänsar av aluminium och en bottenplatta av koppar. Metallklumpen väger drygt ett kilo (med fläkt) och passar till alla moderna processorsocklar. Den mångsidiga fästanordningen Secufirm 2 fungerar exempelvis med AMD AM3/FM3+, Intel LGA 2011 och LGA 1150.

Noctua NH-D15S

Näst på tur står ett "dubbeltorn" av en mer traditionell design. På pappret kan nya Noctua NH-D15S hålla två fläktar med diametern 140 millimeter, men bara en medföljer i kartongen (NF-A15 PWM). Även här är det möjligt att använda höga minnesmoduler, i detta fall på upp till 65 millimeter, men några låga datorlådor är det däremot inte tal om. Höjden anges till hela 165 millimeter.

Fler detaljer är sex värmeledningsrör, två uppsättningar aluminiumflänsar, en bottenplatta av koppar samt Noctuas välanvända fästanordning Secufirm 2. Med en fläkt monterad uppgår vikten till hela 1,15 kg.

Noctua NH-C14S finnas på butikshyllorna inom kort till det rekommenderade priset 74,90 euro medan Noctua NH-D15S anländer i juni och kostar 79,90 euro. Hos svenska återförsäljare bör det kunna översättas till cirka 749 respektive 799 kronor inklusive moms.