Det är nu inte långt kvar till AMD säljstartar Radeon R9 Fury, som till skillnad från R9 Fury X bygger kring en nedskalad variant av grafikkretsen Fiji med HBM-minne. Vad som gör modellen kanske mer intressant än bolagets senaste flaggskeppet är dock att partner får fria händer att ta fram egna skräddarsydda lösningar.

Tidigare i veckan hittade R9 Fury Strix från Asus ut på webben och den här gången är det Sapphires tur. Det handlar om två modeller med bolagets välrenommerade kyllösning Tri-X, bestående av en massiv kylfläns med tre fläktar som tillsammans tar upp 2,5 expansionsplatser och är 30,6 centimeter långt.

Intressant i sammanhanget är att Sapphire trots en rejäl kyllösning valt att använda AMD:s referensdesign för kretskortet. Det innebär att den tredje fläkten kan blåsa all luft förbi själva grafikkortet, någonting som kan tänkas ha en positiv inverkan på kylningen förutsatt att ventilationen i chassit är god.

För specifikationerna bekräftas 3 584 streamprocessorer och för grundmodellen är klockfrekvensen 1 000 MHz – inte 1 050 MHz som tidigare uppgifter gjort gällande. Utöver denna kommer grafikkortet i ett fabriksöverklockat utförande på 1 040 MHz. I båda fall ackompanjeras grafikprocessorn av 4 GB HBM-minne i 1 000 MHz för en bandbredd om 512 GB/s.

Då kretskortet är av referensdesign krävs precis som för Radeon R9 Fury X dubbla 8-pins PCI Express för strömmatningen. Även sett till videoanslutningar märks inga överraskningar med tre Displayport 1.2 och en HDMI 1.4a, där version 2.0 fortsatt lyser med sin frånvaro.

Säljstarten för Radeon R9 Fury äger rum tisdagen den 14 juli.

Källa: Videocardz.