Tidigt i november avslöjade AMD att drivrutinerna Catalyst skulle pensioneras, i alla fall namnmässigt. Framöver kommer mjukvaran heta Radeon Software med tillägg för att markera större släpp och först ut är Crimson Edition, som släpps idag med en ny kontrollpanel och en rad optimeringar.

Bortsett från ett nytt grafiskt gränssnitt är stabilitet ett ledord för Radeon Software Crimson. Här har AMD gått ut och identifierat samt åtgärdat de tio vanligaste felen hos användare. Bolaget har också mer automatiserade och manuella tester, vilka körs på fler testsystem än tidigare för att hitta buggar innan en ny mjukvaruversion släpps för allmänheten.

Vidare lyfter AMD fram alltifrån högre prestanda i såväl Windows som Linux, som en rad förbättrade och nya finesser. En av de mer nämnvärda är att skärmtekniken Freesync numera fungerar även med DirectX 9, som används för både äldre spel och även nyare i genren MOBA.

En av de mest efterlängtade finesserna som tillkommer med AMD Freesync är att tekniken kompenserar för när bildfrekvensen (FPS) faller under skärmens minimala frekvens för Freesync, detta genom att dubblera panelens uppdateringsfrekvens.

Förra året slopade AMD de traditionella lanseringsschemat för Radeon Catalyst, där bolaget släppte en ny skarp version varje månad. Istället har 2015 präglats av en rad testversioner och endast tre av Microsoft WHQL-certifierade. Det här har inte fallit användarna i smaken och därför siktar AMD på sex WHQL-lanseringar under 2016, med tillägget att dessa ska släppas "vid behov".

Radeon Software Crimson Edition finns tillgängligt för nedladdning till Windows 10, 8.1, 7 och Linux på AMD:s officiella webbplats.