Windows 10 släpptes sommaren 2015 och fick senare en stor uppdatering att jämföra med tidigare Service Pack i form av Anniversary Update. Denna kom med bland annat en uppdatering till startmenyn, ett efterfrågat mörkt tema samt andra finesser och buggfixar.

Den senaste rapporten från Netmarketshare skvallrar om dåliga nyheter för tillväxten till senaste operativsystemet Windows 10. I oktober använde 22,59 procent av alla datorer Windows 10, vilket är en ytterst marginell ökning på 0,06 procentenheter från september där det rapporterades 22,53 procent.

Under samma period klättrade Windows 7 ifrån 48,27 till 48,38 procent av marknadsandelarna enligt en rapport på mspoweruser, motsvarande en ökning om 0,11 procentenheter eller 83 procent större än Windows 10. Något som är värt att notera är att Windows 10 var en gratis uppgradering det första året, vilket hjälpt operativsystemet att växa i början.

Windows är dock klart störst bland operativsystemen på marknaden för stationära datorer, där Mac OS X 10.11 endast har 2,74 procent och Linux 2,18 procent av marknaden. Windows 10 väntas dock växa i takt med att allt fler spel släpps med DirectX 12-stöd, då operativsystemet är ensamt om stödet för gränssnittet.

Microsoft tillkännagav sin senaste uppdatering Creators Update på Microsoft Surface-evenemanget i slutet av oktober. Uppdateringen kommer med bland annat en uppdatering till Paint som heter Paint 3D. Creators Update ska landa under tidigt 2017 och ska vara helt kostnadsfri att ladda ner.