Nyligen meddelade Intel att de avråder samtliga kunder från att installera företagets senaste uppdatering för Spectre och Meltdown. Detta då åtgärderna för variant 2 av Spectre introducerat problem för många användare och kan enligt bolaget själva leda till dataförlust och oväntade omstarter.

På grund av detta släpper nu Microsoft en ny uppdatering för Windows 7, Windows 8.1, och Windows 10 som avaktiverar Intels åtgärder för variant 2 av Spectre. Enligt Microsofts egna tester åtgärdar denna uppdatering problemen med slumpmässiga omstarter och förhindrar datakorruption.

Uppdateringen finns än så länge endast tillgänglig via Microsofts Update Catalog och kräver att användaren laddar ned denna manuellt. Företaget rekommenderar att samtliga användare som installerat Intels senaste uppdatering även installerar den nya från Microsoft.

Kort efter att problemen uppdagats bekräftade Intel att både nyare Kaby Lake- och äldre Sandy Bridge- och Ivy Bridge-system påverkas av dessa. De har dock hittat orsaken till problemen och lovade att en ny uppdatering är på väg inom kort.