Del 1 – grafikmarknadens begynnelse (1976-1995)

För dagens datorbyggarentusiaster representerar en ny generation grafikkort nästa stora steg för spelprestanda, där processorn utan problem kan vara några generationer gammal och ändå utföra jobbet med bravur. Men så här har det inte alltid varit, faktum är processorn länge var den enskilt viktigaste komponenten för datorns prestanda.

Med introduktionen av 3D-accelererande grafikkort förändrades denna dynamik. I en rasande takt utvecklades dels den hårdvarumässiga kapaciteten som korten utrustades med, men även de mjukvarumässiga ramverk och verktyg som låste upp denna potential för utvecklarna. Det rådde också en period av stor variation i de gränssnitt och drivrutiner som var gällande.

Under årens lopp har det seglat förbi ett antal milstolpar i grafikkortens värld. Stora händelser och produkter som format vad som skulle bli en grundstomme för grafikkortsmarknaden och spelbranschen för kommande årtionden. Häng med när vi gör en djupdykning i grafikkortets historia från tilläggskort till nyckelkomponent.

Toppbild_illustration.jpg

Delar i Djupdykning i grafikkortens historia: