Inledning

Även om solen skiner ute är höststormen här – i form av Geforce RTX 2080 Ti och Geforce RTX 2080 med arkitekturen Turing under skalet. För första gången på två år rullar Nvidia ut en helt ny serie, med målet att röra om i prestandatoppen.

DSC08608.jpg

På papperet utlovas högre bildfrekvens i nuvarande speltitlar och tillräckligt med kraft för 4K UHD vid höga inställningar. Till det kommer en uppsjö nya tekniker, bland annat dedikerad hårdvara för strålspårning i realtid – ofta kallat datorgrafikens heliga graal.

TL;DR – den korta versionen

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition och Geforce RTX 2080 Founders Edition är två grafikkort som levererar gott om prestanda för spelsugna. Speciellt Ti-modellen har utan konkurrens världens snabbaste grafikkrets, och levererar i runda slängar 30 procent högre bildfrekvens jämfört med föregångaren GTX 1080 Ti. Till det kommer nya tekniker som strålspårning och stöd för avancerad uppskalning via DLSS.

Prislapparna är dock rejält uppskruvade där stora plånbokshål väntar för spekulanter. Till det saknas i skrivande stund speciellt många implementationer av de nya teknikerna, vilket gör det svårt att bedöma hur vidspridda de faktiskt blir. Sist men inte minst kan det oavsett vara en bra idé med is i magen – partnertillverkarnas påkostade modeller väntar runt hörnet.

Läs hela sammanfattningen

Den stora frågan är – kan Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 leva upp till förväntningarna? För att ta reda på det behöver du hämta en stor kopp kaffe och sätta läsglasögonen till rätta på näsan. Nu åker vi, mot testlabbet!