På senare tid har uppgifterna haglat tätt kring Radeon RX 590 som är ytterligare en Polaris-baserad variant, som efterträder mellanklasskorten RX 580 och RX 480. Grafikkretsen ska ha namnet Polaris 30 och den största nyheten är tillverkning på 12 nanometer, vilket medför bättre energieffektivitet och högre klockfrekvenser.

Nu dyker bilder och specifikationer för Radeon RX 590 från Sapphire och XFX upp på webben, där modellen från förstnämnda bolag listats hos återförsäljaren Newegg tillsammans med pris. Sapphires bidrag ingår i serien Nitro+ och bjuder på turbofrekvenser om 1 560 MHz, vilket är något lägre än för Radeon RX 590-kort som tidigare figurerat på webben. I jämförelse med de flesta RX 580-korten handlar det dock om en ökning på cirka 200 MHz.

Sett till minnesmängd handlar det fortsatt om 8 GB GDDR5-minne, som i turboläge ska ta klivet från en minnesfrekvens på 8 000 till 8 400 MHz. Den teoretiska bandbredden ser således en ökning på fem procent, från 256 till 268,8 GB/s. Kortet strömförsörjs genom en 8- samt en 6-pin PCI Express-kontakt, och sett till bildanslutningar listas en DVI-D, två HDMI och lika många Displayport.

Videocards rapporterar att XFX Radeon RX 590 Fatboy delar många egenskaper med Sapphires modell, och de båda korten upptar drygt två expansionsplatser och har samma strömförsörjning. En HDMI-anslutning har sällskap av DVI och en trio Displayport. XFX-varianten utmärker sig dock med högre klockfrekvenser på 1 600 MHz i turboläge, medan minnesfrekvensen stannar kvar på 8 000 MHz.

Butikslistningen för Sapphires Radeon RX 590 har sedermera tagits bort, men enligt bilder från Twitter-användaren Komachi är det ordinarie priset 599 CAD. Detta motsvarar omkring 5 200 kronor inklusive moms, vilket är i nivå med riktpriset för Radeon RX Vega 64 vid lansering. I skrivande stund är det okänt vad prislappen för RX 590 faktiskt landar på, och även när lanseringen äger rum.

Läs mer om AMD Radeon RX 590