Anslutningar

Skärmen drivs i 144 Hz via en ensam Displayport, vilket är lite synd då det gärna hade fått vara två Displayport. HDMI klarar upp till 120 Hz vilket är väntat med en bandbredd om 18 Gbit/s och en pixelklocka om 600 MHz.

Den som vill köra HDR och 10-bitar behöver också ta ned frekvensen till 100 Hz. Skärmen saknar omkopplare för videonivåer, 16–235-omfång. Om HDMI används måste RGB Full-nivå köras för att undvika en blaskig och blek bild.

asus_XG49V_kontakter.jpg

1 st. Displayport för 144 Hz och 2 st. HDMI för 120 Hz

Utöver bildanslutningarna finns USB och ljud där vi har två USB-kontakter för nedströms bruk. Den ena sitter på undersidan, cirka 20 cm till höger om menyknappen och är tänkt att användas ihop med exempelvis USB-minnen.

Ja, det är i tanken lättare att nå USB-platsen där jämfört med att sticka in den på kortsidan. Men samtidigt är det svårt att nå kontakten, särskilt om du har skärmen lågt på bordet.

Bild i bild, två skärmar i ett

Skärmen erbjuder som tidigare nämnt en PBP-funktion, picture by picture, som gör det möjligt att visa två eller tre källor samtidigt. Skärmen kan skala ned så att vi får plats med hela bilden med maskade, svarta kanter för de som inte vill köra exakt pixelmatris. Detta fungerar väldigt väl för att köra XG49V som två stycken 27-tums 1 920 × 1 080-skärmar sida vid sida.

asus_XG49V_PBP_complain.jpg

Första försöket till PBP-funktion gick dock om intet då vi får ett kryptiskt felmeddelande. Detta löste sig. Eller ja, ”löste sig”. För att PBP-funktionen ska fungera måste vi leva upp till följande villkor:

  • Max 60 Hz

  • Freesync avstängt

  • Får ej köra HDR

Detta är på sätt och vis förklarligt. Det är en och samma panel och den kan inte vara SDR på ena sidan och HDR på andra sidan. Den kan inte köra 144 Hz på ena sidan och 60 Hz på andra sidan. Och så vidare. Samtidigt är det en begränsning de flesta kanske inte tänker på.

asus_XG49V_PBP_inte_vad_jag_ville.jpg

Misstolkning mellan Windows och skärm gör att PBP ofta valde denna variant

asus_XG49V_PBP_final.jpg

Ändrar vi via drivrutinen kan det blir rätt. Men fipplande och flera försök kan krävas

I praktiken kan vi köra XG49VQ som två separata 1 920 × 1 080-skärmar i 60 Hz om vi vill. Ändrar vi ena skärmen till 144 Hz och aktiverar Freesync eller HDR så kommer PBP-läget att stängas av. Så det kan vara en lösningen, om än rätt omständlig, för de som vill ha både och.

Användaren måste vara beredd på att fippla i menyer på såväl dator som skärm. När vi går från 3 840 × 1 080 pixlar och vill köra PBP-funktionen försöker skärmen fortfarande visa datorns 3 840 × 1 080 pixlar genom att klämma ihop den på 16:9-ytan.

När vi ändrade i Windows till 1 920 × 1 080 pixlar skalade skärmen istället ned till 960 × 540 pixlar och visade i mitten. Först när vi ändrade och applicerade 1 920 × 1 080 pixlar via drivrutinen till grafikkortet landade bilden rätt.