LG toppklass: OLED – B9, C9, E9 och W9

Inte helt oväntat är det OLED-modellerna som står för LG:s flaggskepp och toppmodeller. LG har också LCD-modeller med toppklassegenskaper med IPS-paneler och ljusstark FALD i SM9-serien, inklusive 8K-modellen SM99. Först OLED-modellerna.

Modell

Storlekar

Egenskap

HDR

OLED Z9

88

8K-modell med eget golvstativ

700 nits*

OLED W9

77, 65

Tunn panel för väggmontering med elektronik i separat soundbar

700 nits*

OLED E9

65, 55

Glasfattning, inbyggd soundbar

600–700 nits

OLED C9

77, 65, 55

Standardmodell, ljudriktande fot

600–700 nits

OLED B9

65, 55

Enklare utförande, α7 Gen2-processor

450–550 nits

* Ej bekräftade (men förväntade) uppgifter

Uppdatering: Under sommar/höst 2020 förekommer frågor om en variant av B9 som kallas B9S. Detta är samma B9-modell som det alltid varit fast med beteckning som troligtvis baseras på dess distributionsled.

LG_C9_1.jpg

LG C9 är standardmodellen för LG:s OLED. Bildegenskaperna är väldigt snarlika mellan de olika OLED-modellerna. Det som skiljer sig är utförandet

LG:s OLED-modeller är snarlika i bildkvalitet och det som skiljer sig är främst utförandet. Här sitter det mesta av nya finesser inklusive HDMI 2.1-funktioner som VRR. Dock med undantag för W9-modellen, vilket kan beror på att den separerar panel från elektronik.

  • ALLM: Alla LG OLED

  • VRR: Alla LG OLED utom W9

  • eARC: Alla LG OLED

  • 48 Gbps FRL: Alla LG OLED. Ingen är bekräftad

Eftersom inga källor ännu finns för att testa HDMI med högre bandbredd än 18 Gbps är det en öppen fråga hur väl detta fungerar. Ifall det fungerar och hur bra det fungerar. Denna teknik är så ny att det alltid finns oklarheter. Ifall 48 Gbps FRL är en viktig egenskap bör du vänta in bekräftelser först.

OLED B9 är en prispressarmodell

Det finns en del frågeställningar runt B9-modellen som använder en α7 Gen2-processor. Enligt LG själva är enda skillnaden precisionen i färgberäkningar. Syftet med B9-modellen är främst att konkurrera i pris och den enklare processorn är ett sätt segmentera utbudet.

I fråga om bildkvalitet är B9 inte omedelbart sämre än C9. Däremot har B9-modellen inte samma ljusstyrka vid HDR. Erfarenheter är att LG tidigare år alltid låtit B-modellen (B6, B7 och B8) vara steget efter de övriga modellerna. Större exemplarvariationer tyder på någon form av kvalitetssortering av paneler.

LG_C9_2.jpg

LG C9 har ett bredare stativ som riktar ljudet. B9 har ett enklare och smalare stativ. De två är förvillande lika vid väggmontering.

Erfarenheten av LG:s OLED är att de flesta exemplar är för gulgröna direkt ur kartong. Detta går att kalibrera bort med mätutrustning. Men har man inte den möjligheten är Vitbalans med läge "Varm1" ett alternativ. Bilden blir då lite för turkos men det färgfelet är skonsammare än gulgrön bild.