Att matcha skärm och dator

Inte nog med att det kan vara svårt att välja skärm. Det är också viktigt att se till att den passar bra ihop med datorn den ska kopplas till. Det finns två aspekter av detta.

Bandbredd

Framförallt är det förstås en fördel om det överhuvudtaget går att koppla skärmen till datorn. Detta avgörs av skärmens anslutningar och bandbreddskrav tillsammans med kapaciteten hos datorns videoutgångar.

MSI MAG321CURV.png

MSI Optix MAG321CURV, med 3 840 × 2 160 pixlar i 60 Hz, bör paras ihop med ett relativt modernt grafikkort, annars blir den begränsad till 30 Hz.

Alla moderna skärmar har Displayport, men vissa grafikkort kan ändå inte driva vissa skärmar fullt ut på grund av begränsad bandbredd. Har du ett gammalt grafikkort med Displayport 1.1 är du till exempel begränsad till 3 840 × 2160 i 30 Hz eller 2 560 × 1 440 i 85 Hz. Detta handlar alltså om videosignalen från dator till skärm, och är lika relevant i skrivbordsmiljö som i spel.

Med ett så gammalt grafikkort ligger det kanske inte särskilt nära till hands att köpa en ny, dyr skärm. Ett mer realistiskt scenario är att du sitter med ett kort ur Geforce GTX 900- eller Radeon 300-serien, vilka endast stöder Displayport 1.2. Då kan du köra till exempel 2 560 × 1 440 i 165 Hz eller 3 840 × 2 160 i 75 Hz, men inte 3 840 × 2 160 i 120 Hz eller 3 440 × 1 440 i 200 Hz.

wikipedia-resolutions.png

Wikipedia-artikeln om Displayport har en bra tabell som visar vad olika upplösningar kräver. HBR, HBR2 och HBR3 motsvarar DP 1.1, 1.2 respektive 1.3.

Har du siktet inställt på en skärm åt det saftigare hållet är det alltså en god idé att se till att du har ett tillräckligt modernt grafikkort att driva den med också, även om du bara ska arbeta med lättdrivna sysslor i skrivbordsmiljö.

Spelprestanda

Ska du spela tillkommer ytterligare en dimension, nämligen att högre upplösning ställer högre krav på grafikkortet. Det är kanske inte så kul att köpa en skärm som är kapabel till 3 440 × 1 440 i 120 Hz och märka att ens dator bara orkar med 50 FPS i den upplösningen i ens favoritspel.

Detta är dock inte i närheten av lika svartvitt som bandbreddskraven ovan. Det går i allmänhet inte att säga att ett grafikkort "klarar" eller "inte klarar" en viss bildfrekvens i en viss upplösning. Däremot är det tveklöst så att ju fler pixlar per sekund som ska matas ut, desto kraftfullare grafikhårdvara behövs.

Screenshot (4).jpg

Red Dead Redemption 2 i hög upplösning med uppvridna detaljnivåer är en hård nöt att knäcka även för en maxad speldator av senaste snitt.

Även processorn kan bli en flaskhals vid högre bildfrekvenser, så ju högre uppdateringsfrekvens skärmen har, desto snabbare processor krävs för att driva spel i skärmens fulla förmåga. Högre upplösning ställer dock inga särskilda krav på processorn, till skillnad från grafikkortet.

Med det sagt är det dock inte nödvändigtvis så illa att ha en "för tungdriven" skärm. Det går att köra lägre upplösning i tungdrivna spel om hårdvaran inte räcker till. Detta kan se mer eller mindre bra ut beroende på skärmens upplösning och typen av spel, men det går åtminstone. I synnerhet 4K-upplösta skärmar lämpar sig relativt väl för spelande i 1 920 × 1 080 eller 2 560 × 1 440.

Vilken skärm passar min dator?

Huruvida de hårda bandbreddskraven är uppfyllda går oftast att läsa sig till i grafikkortets specifikationer. Matchningen mot datorns spelprestanda är desto mer av en bedömningssport, men det viktiga är att inte bara fläska på med den fetaste skärmen du hittar utan vidare. Har du svårt att välja står forumet till din tjänst.