De senaste tre veckorna har verkligen varit fyllda till brädden av nyheter både inom spelvärlden och teknikbranschen, och även där de två möts. Allt från Nvidias tunga lansering av Geforce RTX 3000 till att Sony och Microsoft avtäckt både lanseringsdatum och oväntat aggressiv prissättning av de kommande spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Series X/S har passerat under dessa veckor. Under hösten väntar också introduktionen av härligheter som AMD Ryzen 5000, Radeon RX 6000 och Apple Silicon-datorer.

När jag mot slutet av föregående vecka inventerade bland potentiella nyheter öppnade jag upp Discord och såg att det fanns några nya inlägg på Google Stadia-servern. Utöver nyheter som även gäller andra plattformar, exempelvis uppdateringar om Baldur's Gate III och Cyberpunk 2077, läste jag att en duo äldre speltitlar i form av Hotline Miami och dess uppföljare når Stadia den här veckan. Dessa brutala 80-talsosande actiontitlar är väldigt bra, men har också år på nacken.

När jag författade tekniska detaljer om arkitekturen Ampere, eller häpnades över hur mycket hårdvara vi får för relativt lite pengar i Playstation 5 och Xbox Series X/S, fanns Stadia inte ens närvarande i mina tankars periferi. Både Microsoft och Sony kommer bjuda spelare på ett gediget utbud av spelinnehåll från dag ett. I Microsofts fall handlar det om existerande Xbox One-spel tillsammans med ständiga tillskott i form av Xbox Game Pass, plus bakåtkompatibilitet med tre generationer Xbox-spel.

I Sonys fall handlar det om nya Playstation 5-spel vilka vid lanseringen sällskapas av några av de bästa Playstation 4-spelen i form av Playstation Plus Collection. Den nya spelkonsolen har också kompatibilitet med det flera tusen spel starka spelbiblioteket Playstation 4 skryter med. Med en ny generation hårdvara från konsolmakarna tillkommer nyheter som RDNA 2, ray tracing, variabel bildkvalitet med VRS, 120 Hz som kan synkas med skärmen via VRR, och mer därtill.

Google-Stadia-config2.jpg

Google Stadia har på pappret potent hårdvara i molnet som står sig väl mot både Playstation 5 och Xbox Series X, men trots det är det få spel på tjänsten som erbjuder äkta 4K-upplösning.

Ett av Googles stora löften med Stadia är att tjänsten ska kunna utvecklas över tid, och att användaren får tillgång till uppgraderad hårdvara i molnet utan att själv behöva investera i ny hårdvara. Det kan fortfarande ske, men dagens Stadia-servrar är bestyckade med varianter av Radeon RX Vega 56 vars GCN-baserade arkitektur inte stöder ray tracing eller VRS. Den som är Stadia Pro-medlem utlovas spel renderade i 4K, något få utvecklare valt att stöda, eller lyckats uppnå.

Google kan fortfarande introducera nya hårdvarukonfigurationer som utvecklare kan välja att sikta på med spelutveckling för Stadia. När detta inträffar kommer det ha skett efter att Microsoft släpper en ny generation spelkonsoler som levererar imponerande resultat lokalt renderat, och för den som vill kunna spela var som helst finns företagets strömmande speltjänst Xcloud nu öppet tillgängligt internationellt. Sonys kunder kan förlita sig på Playstation Now.

Stadia_Pro_utbud.jpg

Den som inte varit Stadia Pro-medlem länge har inte ett stort spelbibliotek som lockar till prenumeration.

Jag som har varit Stadia Pro-medlem sedan starten i november år 2019 har lyckats samla på mig en ganska gedigen samling "gratisspel" som del i prenumerationen. Jag tillhör nog dock en förhållandevis liten skara, och för den som funderar på att ge Googles tjänst en chans blir argumenten till dess fördel svåra att frammana. Kommande storspel som Cyberpunk 2077 och Baldur's Gate III är inte exklusiva för Stadia, och blir därmed inget direkt köpargument.

Jag kommer fortsätta vara Stadia Pro-medlem, främst för att vara i teknikens framkant och hålla mig à jour med aktörerna på spelmarknaden. Jag har dock svårt att se hur Stadia ska kunna pocka på min, och andras, uppmärksamhet under ett år 2021 som befolkas av Playstation 5, Xbox Series X/S med Xcloud-bonus, en potentiell Nintendo Switch Pro och så en ny generation PC-hårdvara som gör den lokalt renderade spelupplevelsen än häftigare. Att Amazon ger sig in i den strömmande molnleken med Luna, där kunder får tillgång till ett spelbibliotek från start, gör så klart inte saken bättre.

Min förhoppning har varit att Google skulle presenterat sina egna satsningar med egna spelstudior vid det här laget; att de presenterat den där unika exklusiva spelupplevelsen som bara är möjlig med Googles studios och den svarta magi företaget kan utföra på servernivå, saker som lokal hårdvara inte kan. Dessa satsningar kommer bära frukt först när konkurrenterna dragit igång nästa generation av spelinnehåll, och då kan det vara för sent för Stadia.

Google måste omvärdera sin affärsmodell med Stadia om tjänsten ska ha en chans mot konkurrenterna. Företaget har ekonomiskt utrymme för att göra en rejäl mängd äldre spel gratis att spela, och något liknande är nästan ett måste om Google ska lyckas övertyga spelare att ge tjänsten en chans. Särskilt om de dessutom ska ta steget till att bli betalande prenumeranter och börja köpa spel till fullpris på Stadia.

Läs mer om strömmande speltjänster: