Sponsrat innehåll: Testpilot

synology_logga.PNG

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Synology som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Synology kan utan tvekan kallas en av ledarna när det gäller nätverkslagring för hemmet. Deras modellutbud för hemmet är enormt brett och de erbjuder allt från enklare lösningar för en disk upp till avancerade NAS-enheter med stöd för åtta diskar.

NAS-enheten jag har fått möjligheten att testa idag heter Synology Diskstation DS220+. Namnet beskriver att detta är en NAS med stöd för två diskar och att modellen tillhör Plus-segmentet vilket innebär lite bättre hårdvara till ett något högre pris.

Modellen kommer med en snabb tvåkärnig Intel Celeron-processor och stöd för filsystemet Btrfs. Något Synology inte lyfter fram är avkodning av video vilket jag finner lite udda då det annars ses som en viktig funktion hos en modern NAS-enhet.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

  • Användarnamn: @Björn Endre

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Huddinge

  • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legendar i hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Inte helt otippat älskar han att undersöka och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett brinnande intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testpilotar på SweClockers jobbar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att lira de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Synology Diskstation DS220+

CPU

Modell

Intel Celeron J4025 (64-bit)

Frekvens

2,0 (bas)/2,9 (boost) GHz

Hårdvarukrypteringsmotor (AES-NI)

Ja

Minne

Systemminne

2 GB DDR4 non-ECC

Maximal minneskapacitet

6 GB (2 GB + 4 GB)

Lagring

Hårddiskfack

2

Kompatibla hårddisktyper

3.5" SATA HDD, 2.5" SATA HDD, 2.5" SATA SSD

Externa portar

RJ-45 1 GbE LAN-port

2 (med Link Aggregation / stöd för Failover)

USB 3.2 Gen 1-port*

2

Kopiera USB

Ja

Filsystem

Interna diskar

Btrfs, EXT4

Externa diskar

Btrfs, EXT4, EXT3, FAT, NTFS, HFS+, exFAT* (stöd säljes separat)

Utseende

Storlek (höjd x bredd x djup)

165 × 108 × 232.2 mm

Vikt

1,30 kg

Övrigt

Systemfläkt

1 st. à 92 mm

Fläktlägen

Läge med full hastighet
Kylningsläge
Tyst läge

Bullernivå*

19.3 dB(A)

Programmerad start/avstängning

Ja

Wake on LAN/WAN

Ja

Strömförbrukning
(Enligt tillverkare)

14,69 W (Läs/skriv)
4,41 W (Vila)

Garanti

2 år

Förpackningens innehåll

1 × Huvudenhet, 1 × Tillbehörspaket, 1 × Strömadapter, 1× Nätsladd, 1 × Nätverkskabel, 1 × Snabbinstallationsguide

Pris

Synology Diskstation DS220+ drivs av en tvåkärnig Intel Celeron J4025 på 2,0 GHz (upp till 2,9 GHz). Det är samma processor som sitter i DS440+. Önskas istället en fyrkärnig processor finns DS720+ som dessutom har stöd för en NVM Express-disk för cachning.

Enheten kommer med 2 GB DDR4 SODIMM minne och det finns en ledig minnesplats där ytterligare 4 GB kan stoppas i. Om det inofficiellt går att sätta in större minneskretsar är något jag tyvärr inte har kunnat testa då jag inte har några gamla DDR4-stickor kvar.

I övrigt har enheten två Gigabit Ethernet-kontakter som kan kombineras för snabbare hastighet. Till skillnad från Qnap så har Synology varit väldigt långsamma med stödet för 10 Gbit Ethernet i sina NAS-enheter. Ytterst få av deras NAS-enheter har inbyggd 10 Gbit Ethernet och då till ett högt pris.

Två USB 3.2 Gen 1-kontakter (det som tidigare kallades USB 3.0) kan användas för att ansluta en extern enhet. För att få exFAT-stöd måste en licens köpas in för 50 kronor. Detta kan göras direkt i paketcenter på NAS:en.

Det finns utrymme för två lagringsenheter, antingen hårddiskar eller SSD-enheter. Det går inte att utöka detta med hjälp av Synology DX517 utan om det stödet önskas är det DS720+ som gäller.

Förutom stöd för filsystemet EXT4 har Synology lagt till stöd för filsystemet Btrfs. Fördelen med detta filsystem är bland annat att den erbjuder spegling av metadata, självläkning av filer och att det är enkelt att snabbt ta ögonblicksbilder av till exempel delade mappar.

Närmare titt

Synology kör med samma avskalade stuk för sina kartonger som Qnap.

ds220plus_box.jpg

Här handlar det inte om att fläska på med information och marknadsföring utan ett enda litet klistermärke har produktens namn och några få viktiga egenskaper.

ds220plus_top.jpg

Då detta är en NAS-enhet med två diskar så innebär det att den inte tar upp mycket plats. Jag gillar Synologys design och det är en enhet som inte gör mycket väsen av sig, något som jag tycker är positivt för en NAS-enhet.

ds220plus_framsida.jpg

Framsidan domineras av de två platserna för hårddiskarna samt ett antal LED-lampor som blinkar vid aktivitet. Det går att ändra intensiteten hos dessa LED-lampor så att de inte lyser alls eller att de släcks eller har en lägre intensitet vid vissa tidpunkter.

En USB 3.2 Gen 1-kontakt sitter även på framsidan och kan användas tillsammans med knappen för att kopiera som sitter ovanför ström-knappen. Tanken är att det snabbt och enkelt ska gå att tömma ett USB-minne på dess innehåll utan att behöva logga in på NAS-enheten.

ds220plus_framsida_open.jpg

Denna NAS-enhet kommer inte med en låsbar dörr på framsidan utan det som sitter ovanför hårdiskvaggorna är en enkel plastbit som trycks fast.

ds220plus_framsida_slade.jpg

Två hårddiskvaggor används för att sätta fast antingen vanliga hårddiskar eller 2,5-tums SSD-enheter.

ds220plus_framsida_minne.jpg

Den lediga minnesplatsen sitter direkt vid öppningen så det går att sätta in mer minne utan att skruva upp NAS-enheten.

ds220plus_framsida_baksida.jpg

På baksidan sitter det ytterligare en USB 3.2 Gen 1-kontakt och de två Gbit Ethernet-kontakterna. Det går visserligen att kombinera dessa två kontakter via Link Aggregation för att få lite bättre hastighet men skulle det verkligen blivit så mycket dyrare att slänga med åtminstone en 2,5 Gigabit-kontakt?

ds220plus_disk.jpg

Vanliga 3,5-tumsenheter sätts fast genom att listerna på sidorna tas bort, hårddisken stoppas i och listerna sedan sätts tillbaka. Gummibussningar ska minimera vibrationer i NAS-enheten. 2,5-tumsenheter skruvas istället fast med medföljande skruvar.

Mjukvaran

Synology Diskstation DS220+ använder sig av Synology:s egen mjukvara DSM. Jag tycker det är en av de bästa NAS-mjukvarorna som finns och den är fullproppad med all sorts funktionalitet som en användare kan tänkas behöva.

find_nas.PNG
install2.PNG
install3.PNG

Installationen är väldigt enkel. För att hitta din NAS kan antingen IOS/Android-appen DS finder användas eller så används webbsidan http://find.synology.com.

I steg ett sätts upp ett administratörskonto upp och det går även skapa ett valfritt Quickconnect-konto som kommer göra det möjligt att fjärransluta.

Installationen av operativsystemet går relativt snabbt. Jag hade lite problem eftersom jag valde att ta två hårddiskar från Qnap-NAS-enheten som jag testat tidigare och direkt sätta in här. Första gången den försökte återställa diskarna misslyckades den men när jag startade om igen fungerade det bra.

volumes.PNG
volumens2.PNG
volumens3.PNG

För att kunna använda NAS-enheten och till exempel installera appar behövs minst en lagringsvolym. En guide hjälper dig ställa in allt inklusive vilken RAID-typ som ska köras och vilket filsystem som ska användas. Då detta är en NAS-enhet med dubbla diskar går det att välja mellan RAID 0, RAID 1 och Synologys egen variant av RAID 1 Synology Hybrid Raid (SHR). En av fördelarna med SHR är att det går att mixa storlekar mellan diskarna.

Filsystemet som stöds är som tidigare nämnts Btrfs och Ext4 där Ext4 erbjuder lite bättre prestanda medan Btrfs är mer fokuserat på felhantering och reparation. Synology själva rekommenderar inte Btrfs om du använder dig av Surveillance Station med många kameror.

desktop.PNG
controlpanel.PNG

DSM har ett gränssnitt som liknar ett operativsystem. Det har ett skrivbord, fönster, ikoner och till och med en startmeny. Jag gillar detta gränssnitt skarpt, inte bara för det är intuitivt utan också att det är väldigt rappt.

appar.PNG
community.PNG

Det finns många appar i DMS paketcenter. Kvalitén tycker jag är hög och det känns inte som det finns för många olika appar som gör samma sak.

Du är inte begränsad av att bara hämta från Synology själva utan kan välja att lägga till fler ställen att hämta paket från, till exempel https://packages.synocommunity.com/. Det går också att ladda upp installationsfiler direkt. Så fick jag till exempel göra för att uppdatera Plex Server till den senaste versionen som ännu inte dykt upp i paketcenter.

Några av mina favoritappar är:

Plex Server

Programmet har växt en hel del från att endast visa dina bilder, filmer och musik men för mig är det fortfarande ett av den bästa mediaservern. Jag testade att lägga in massor av mina gamla rippade filmer och oavsett format så fungerade det utmärkt, även i de fall där filmen behövde kodas om därför att min iPhone inte stödjer formatet.

Cloud Sync

Synology ger mig möjligheten att sätta upp min egen molnserver men som många andra så har jag även filer hos både Google och Microsoft OneDrive. Cloud Sync låter mig synkronisera filerna från dessa och många fler molntjänster så att jag alltid har en lokal backup. Det innebär i slutändan att även om till exempel OneDrive är nere en dag så kan jag komma åt filer som jag inte synkroniserat ner till min dator.

Det går att välja att enbart hämta ner filer eller att även synkronisera upp ändringar från NAS-enheten till molntjänsten.

Synologys egna appar för att skapa ett eget ”mini-Google”

Synology har jobbat hårt med att göra det enkelt att skapa ett eget litet ekosystem. Appen Moments låter mig till exempel automatiskt ladda upp foton från min mobil och försöker sedan med AI att tagga och gruppera foton.

Synology Drive är istället en app som motsvarar Google Drive. Det är enkelt att komma åt filerna på din NAS-enhet samt också dela enskilda filer och mappar med andra.

office_1.PNG
office_2.PNG
office_3.PNG
office_4.PNG

Synology Office är motsvarigheten till Google Docs och kommer med ordbehandlare, kalkylprogram och presentationsprogram. Det går att dela dokument och till och med vara fler som arbetar på ett dokument.

Synology Calendar och Synology Contacts ger dig kalender och kontakter. Ett par olika mail-servrar och webbmail-appar gör det möjligt att hantera egen mail plus hämta mail från externa konton för att lagras lokalt.

Kort sagt har Synology gjort det relativt lätt att se till att det går att jobba ungefär som tidigare men nu med all data lagrad lokalt.

Många mobilappar

Synology har ett brett utbud av appar för att kunna utnyttja NAS:en även på språng. Företaget har valt att dela upp funktionerna i egna appar vilket jag tycker är bra då jag kan välja endast ta ner appar för de funktioner jag ska använda. Här är några exempel på appar som erbjuds.

  • Synology Drive – ger åtkomst till filer i Synology Drive. Tyvärr går det inte att skapa eller redigera dokument/kalkylark/presentationer här.

  • Synology Photos

  • Synology Moments – foton

  • DS File – komma åt alla filer på NAS:en

  • DS Photo – ännu ett sätt att hantera foton

  • DS Coud – ditt eget moln

  • DS Audio – musik

  • DS Video – se på film från NAS:en

  • Synology Secure Login – två-faktor autentisering vid inloggning på NAS:en

  • DS Cam – hålla koll på nätverkskameror

  • DS Note – skapa egna dokument

  • Download Station – hantera alla olika typer av nerladdningar via Download Station

Övrigt

Även Synology har nu bra stöd för Virtualisering och Docker. Jag tycker dock att 2 GB med RAM-minne är i minsta laget för att använda dessa funktioner och jag rekommenderar att uppgradera till de 6 GB som det max går att stoppa i.

Prestanda

Jag använde samma diskar som i mitt test av Qnap TS451-D2; två Western Digital 4 TB WD40EFZX. Jag valde att använda mig av filsystemet Btrfs och Synology Hybrid Raid. Programmet NAS Performance Tester användes för att kopiera över en 8 GB stor fil och sedan kopiera tillbaka den igen.

Egenskap

Värde

Läs

117 MB/s

Skriv

108 MB/s

Trots att filsystemet Btrfs användes fick jag ut maximal överföringshastighet som ett trådbundet Gigabitnätverk kan ge.

Video

Synology nämner inget om video-stödet på produktsidan men Synology DS-220+ är med sin Intel-processor och intern grafik på pappret fullt kapabel att hantera 4K-video. För att testa detta tog jag ner ett antal trailers i olika upplösningar och format samt kopierade över några av mina äldre rippade filmer. Jag testade att spela upp dom dels via Synologys egen spelare, Video Station, och via Plex. Filmerna testades på både en iPhone och en Windows 10-dator.

Filmer i 1080p eller lägre spelas upp enkelt. Jag testade till exempel att starta upp tre filmer och trailers samtidigt från olika enheter och såg att processor- och minnesanvändningen aldrig gick över 50%. Video Station klarar inte filmer i mkv-containern så där är Plex ett bättre val.

plex.png

När det gäller 4K-material fungerade det också mycket bra. Jag hämtade ner flera 4K-trailers med olika bitrate och till och med trailern för Star Wars Rise of Skywalker med en bitrate på 80 Mbps rullar på bra oavsett vilken enhet jag testar spela upp på. Det enda jag noterade var att Webb-versionen av Plex har problem med 4K-material som spelas upp utan problem med den nativa appen.

Inte heller med 4K-material noterade jag några problem att strömma flera strömmar samtidigt.

Disk-fel

För att testa hur DS-220+ hanterar ett diskfel tog jag ut en av diskarna medan NAS:en var påslagen. Jag fick direkt en ljudvarning (som går att stänga av) att något var fel och information vad som behövdes göras. Efter jag stoppat i en ny hårddisk lät jag RAID:en repareras, något som tog många timmar. Under tiden detta gjordes strömmade jag flera tunga 4K-videofilmer utan några som helst problem.

Sammanfattning

Diskstation DS220+ är en utmärkt NAS-enhet för hemmet. Det kan kännas lite snålt med bara två diskplatser men jag tror att för majoriteten av hemmaanvändare är det gott om utrymme även om RAID 1 eller SHR används. Behövs det fler diskar finns DS-420+ vilken även har stöd för NVME-diskar. Den kostar dock cirka 2 000 kronor mer.

Synology har även billigare NAS-enheter med dubbla diskar bland sina andra segment (exempelvis DS220j och DS218) men dessa kommer normalt med endast en Ethernet-kontakt och sämre processorer från Realtek eller Marvell. För mig är en Intel Celeron-processor väl värt de extra pengarna.

ds220plus_framsida.jpg

Synology DSM fortsätter att imponera mig. Gränssnittet är både intuitivt och smidigt att arbeta med och utbudet av extra appar är bra. Hårvaran gör också att allt flyter på väldigt bra och jag upplevde aldrig att gränssnittet kändes segt.

Jag är lite förvånad att Synology inte nämner något om hur bra denna NAS-enhet är att hantera media. Jag hade inga problem med att strömma HD- och 4K-material. Med tanke på att det på hårdvaru-nivå sitter ett bra internt grafikkort (Intel UHD Graphics 600) är det lite synd att Synology inte la till en HDMI-kontakt för de som vill ansluta direkt till TV:n.

Jag är lite besviken att Synology fortfarande inte har börjat erbjuda 2,5 Gigabit eller snabbare Ethernet-kontakter. Det finns säkert någon bra hårdvarumässig förklaring men jag hoppas verkligen att snabbare Ethernet-kontakter kommer bli vanliga de närmaste åren, särskilt som dessa portar börjar dyka upp på moderkort. Att kunna binda ihop de två Ethernet-kontakterna är bättre än inget men det kräver att övriga delar i nätverket stödjer det.

Synology Diskstation DS220+ är en smidigt kompakt liten NAS som passar perfekt för både nybörjare och lite mer avancerande användare. Den erbjuder utmärkt prestanda och funktioner till ett bra pris.

Fördelar

  • Smidigt

  • Bra prestanda

  • Lätt att använda

  • Bra utbud av extra funktioner via appar

  • Två Ethernet-kontakter som kan länkas ihop

  • Btrfs-stöd

Nackdelar

  • När får vi äntligen se lite snabbare Ethernet-kontakter hos Synology?

  • Hade gärna sett officiellt stöd för större minneskretsar än 4 GB.