Plattformsexklusiva speltitlar har länge varit Microsoft och Sonys trumfkort för att locka till respektive konsoler. Under senare år har dock båda parter börjat släppa på det och lanserat tidigare exklusiva spel även till PC, där Sonys nästa lansering blir succétiteln God of War i början på nästa år.

De första systemkraven var relativt intetsägande och specificerade inte mer än lagringsutrymme på 80 GB, DirectX 11-stöd samt en 64-bitarsprocessor. Nu ger Nvidia en första titt på de mer detaljerade systemkraven, som är förhållandevis snälla sådana.

GOW_PC-Specs.jpg

Kraven är uppdelade i fem prestandalägen från "Minimum" till "Ultra". God of War lanserades första gången 2018, då Playstation 4 fortfarande var Sonys toppkonsol vilket även reflekteras av systemkraven till PC. I de tre första kvalitetslägena är både de rekommenderade processorerna och grafikkorten hårdvara med ett par år på nacken och modeller som även när de var nya placerade sig huvudsakligen i mellansegmentet.

Den första kategorin med specifikationer för 60 FPS i upplösningen 1080p är "High". Där rekommenderas antingen AMD Ryzen 7 2700 eller Intel Core i7-4770K på processorsidan sällskapat av som minst ett Geforce GTX 1070 med 8 GB grafikminne. Nvidia har valt att endast lista sina egna alternativ och en AMD-motsvarighet på grafikkortssidan saknas i listan.

För den som är ute efter högre upplösningar är det "Performance" eller "Ultra" som gäller, där den sistnämnda är den enda som kräver ett grafikkort ur Nvidias senaste Geforce RTX 3000-serie. För maximalt ögongodis i både 60 FPS och 4K-upplösning krävs som minst ett RTX 3080 med 10 GB grafikminne. På processorsidan för "Ultra" ligger kravet på AMD Ryzen 9 3950X alternativt Intel Core i9-9900K. Jämfört med de tre andra varianterna dubbleras även primärminnet till minst 16 GB.

Likt många andra spel under senare tid ansluter sig God of War till skaran som anger SSD som grundläggande krav. Även det absolut enklaste läget "Minimum" rekommenderar SSD, även om det går att komma undan med en mekanisk hårddisk.

God of War lanseras till PC den 14 januari 2022 och går att förboka på Steam för 49,99 euro, vilket motsvarar strax över 500 kronor.

Är du taggad på God of War till PC?