De senaste åren har AMD:s kvartalsrapporter stoltserat med en konstant uppåtgående kurva, med rekordsiffror för nästan varje kvartal. Det höll i sig under första halvan av 2022, där AMD trots sval marknad lyckats öka omsättningen med 70 procent. De enbart positiva siffrorna gör halt där, när AMD nu går ut och varnar för att årets tredje kvartal inte ser lika strålande ut.

Bolaget har valt att publicera preliminära siffror från den kommande tredje kvartalsrapporten, där de reviderar den beräknade omsättningen från 6,7 miljarder ned till 5,6 miljarder USD, det vill säga en minskning om 1,1 miljarder USD.

Preliminära resultat för Q3

Omsättning per segment

Q3 2022 (md USD)

Tillväxt per kvartal

Tillväxt mot föregående år

Datacenter

1,6

8%

45%

Client

1,0

-53%

-40%

Gaming

1,6

-

14%

Embedded

1,3

4%

1 549%

Total

5,6

-15%

29%

Det är främst ett segment som berörs, det AMD benämner som "Client". Det är vanligen AMD:s kassako och omfattar bland annat Ryzen-processorer till både stationära och bärbara datorer. Enligt AMD är det låga försäljningssiffror på konsumentsidan kombinerat med överlager. Det sistnämnda tvingar datorbyggare (OEM) och partnertillverkare att sänka sina priser, något som i sin tur påverkar vilket genomsnittspris (ASP) AMD kan ta ut. Där pekas lägre ASP för specifikt processorer ut.

Övriga segment fortsätter däremot mot målen som tänkt, där bland annat datacenter fortsätter växa. Den justerade siffran för "Client"-segmentet innebär dock även att tillväxten mot föregående år spås bli lägre och landa på 29 procent. De slutgiltiga siffrorna för årets tredje kvartal presenteras den 1 november.

Läs tidigare kvartalsrapporter från AMD: