På tvären: OLED vs OLED vs LCD

Guiden ger råd runt kvalitet på bilden och funktioner som reflexfilter, ljusstyrka, vinklar och annat. Sådant du inte kan ändra på i efterhand. Du kan inte köpa till mer ljusstyrka. Du kan inte köpa ett bättre reflexfilter. Du kan inte köpa till högre bildkvalitet. Vill du bästa TV:n för din typ av användning måste du köpa rätt TV från början.

collage_tvären.jpg

Toppklassen jämförs bäst med andra modeller i toppklassen där du kan välja mellan exempelvis OLED eller en riktigt ljusstark LCD för att matcha dina behov. Jämför du en mellanklassare mot en toppklassare finns det i stort sett inget som talar för mellanklassaren.

Basklassen är och förblir en axelryckning hur man än vrider och vänder på det. Även om man kan diskutera över det är max 300 eller 350 nits i ljusstyrka eller exakt hur blaskig bilden är i vinkel, är det för små skillnader för att vara utmärkande.

Komplett läsning om tekniken och skillnaderna

Guiden till modern TV- och skärmteknik förklarar de tekniska funktionerna som LCD, OLED, FALD, mini-LED och mycket mer

OLED vs. LCD

Det blir en skev jämförelse eftersom OLED innebär en rätt så specifik kvalitetsnivå medan LCD kan vara allt från det bästa till bottenskrapet. Den jämförelse du bör ta är OLED eller en LCD från toppklassen, se nedan.

Ifall du jämför en OLED med en LCD i mellanklassen är det så gott som alltid en jämförelse där OLED är det starkaste valet. OLED är alltid toppklassen. I några jämförelser har några mellanklassmodeller en högre ljusstyrka i SDR på ett sätt som en OLED inte riktigt når. Men då är allting annat samtidigt sämre. Guidens omdömen speglar detta och avsnitten om Ljusa rum belyser dessa skillnader.

OLED eller toppklass-LCD?

Det blir betydligt mer givande att jämföra OLED och LCD i toppklassen precis så som de rankas här i guiden. I toppklassen finns LCD-modellerna som har bra FALD och andra funktioner som ger ett kontrastomfång som är jämförbar med en OLED, samtidigt som LCD-modellerna har en ljusstyrka som ger en marginal för de ljusa rummen som ingen OLED kan matcha.

Följande LCD-modeller kan matcha en OLED i fråga om kontrastomfång och reflexfilter, samtidigt som de även har ljusstyrkan bortom en OLED:

  • Samsung QN95B, QN9xB, QN900B, QN800B, QN700B

  • Sony Z9K, X95K

  • TCL C935, C835 (dock enklare reflexfilter ••)

Tittar du på enklare LCD-modeller än dessa ovan är det fler kompromisser som gör dem svagare än en OLED i fråga om bildkvalitet. Framförallt är det skillnad på hur svart ser ut i bilden. Du kan få mer ljusstyrka men inte samma kontrastomfång som en OLED.

En viktigt skillnad mellan OLED och en toppklass-LCD är att OLED fortfarande bygger sin bild mot totalt svart. En bra LCD-TV når svart genom att reglera ljuset i zoner som kan avslöja sig själv. Det förekommer att man ser hur ljusnivåerna ändras i bilden och att det lyser glorialiknande runt ljusa objekt på mörk bakgrund, så kallad ”blooming”.

OLED_mot_ljusstark_LCD.jpg

Illustrerande exempel: Till vänster, LCD med ljusstark FALD mot en OLED. Svärta och glorior kan teckna sig väldigt olika med LCD och med olika bildinställningar. Särskilt i vinkel. OLED tecknar alltid mot svart.

Blooming och glorior går att motverka på en LCD med inställningar som kompromissar en del. Det går dock inte att komma ifrån att en OLED målar sin palett mot en konstant svart bakgrund där även de allra bästa LCD:erna kommer variera med sina ljusnivåer.

OLED vs. QLED

Det är också en alldeles skev jämförelse eftersom ”QLED” inte säger vilken kvalitet det är. QLED som begrepp endast används av vissa tillverkare. Andra tillverkare har likvärdiga modeller som man då kan missa. När tekniken med QLED och Quantum Dot, kvantprickar, används kan det var på väldigt olika nivåer – allt från toppklassad LCD till alldeles enkla modeller.

OLED_vs_QLED.png

Förmodligen är det reklambudskapet och hur Samsung sålt in sina bästa TV-apparater som QLED vilket får många att tänka att ”QLED” är samma sak som Samsungs bästa TV. Risken finns också att du köper en sämre TV för att du förknippar ”QLED” med egenskaper den TV:n inte har.

Klassikern i denna felmatchning av ”QLED” är när man funderar mellan att köpa en OLED eller Samsungs Q6-serie som är rejält sämre än en OLED. För man tror att ”QLED” är en egenskap, vilket det inte är. Det kan vara väldigt olika saker:

  • Samsung QN95B är QLED med toppklassnivå på allt. Mini-LED som når mot 2 000 nits i extremfall, väldigt effektivt reflexfilter och ett kontrastomfång som kan jämföras med en OLED.

  • Samsung Q60B är också QLED. Kvantprickarna finns där, men bilden är en blek fis jämfört med QN95B. TV:n lyser runt 300–400 nits och det är egentligen inte mycket som skiljer sig från ännu enklare modeller.

  • Nokia QLED 5800D är också QLED. Kvantprickarna finns där. Lyser också 300–400 nits med ett blänkande reflexfilter och en betraktningsvinklar där man hur du än sitter drabbas av förändringar i bilden, men själva chassit är bättre byggt än hos Samsung Q60B!

  • TCL C735 är en QLED-modell precis över basklassen. Plastigt chassi och runt 300 nits utan någon som helst extra kontrastomfång förutom VA-panelen som gärna blir blå i vinkel. En fungerande TV (den gör inga fel!) som klarar 4K/144. Du kan inte ställa några höga krav på kvalitet här.

  • Sony X95K är lika bra – samt bättre på HDR – som Samsung QN95B. Förmodligen snarlik eller rentav likadan hårdvara runt panel och mini-LED. Sony använder däremot inte QLED-begreppet. Du missar därför denna och andra intressanta modeller ifall du fokuserar på ”QLED”.

Se alla TV-apparater på Elgiganten.se

VA eller IPS?

Du får den LCD-panel tillverkaren använder. Ofta går det inte ens att på förhand veta vilken paneltyp det är. Det kanske inte ens är avgörande. Även om VA av princip ger högre kontrast och sämre vinklar och IPS fungerar tvärtom kommer sådant påverkas av andra faktorer, till exempel FALD, men också situationen för hur du använder TV:n.

VA_vs_IPS.png

En stor TV med VA-panel rakt framifrån kan ge hög kontrast för en person (förmodligen du) men också tappa kontrast och blekna eller mörkna mot hörnen, som följd av vinklarna. En stor IPS kan vara jämnare i färg och intryck över hela bildytan men bildens svärta är en grå nyans. Allt detta kanske blir sak samma ifall allt du ser i bildens mörka delar är hur rummet kastas tillbaka på grund av ett sämre reflexfilter.

I sina bästa stunder kommer en bra VA-panel med FALD vara bättre än en IPS under samma förutsättningar kring kontrastförhållande. Detta inträffar hos modellerna i toppklassen, särskilt Sonys och Samsungs X9 respektive QN9-modeller. Annars kan man i toppklassen se IPS och VA som en variation mot just bättre vinklar eller högre kontrast. Guiden försöker därför ranka på dessa egenskaper.

Med basklassen är det ofta också alldeles sak samma. Ingen ser riktigt bra ut kring hur svart och skuggtoner återges. Bara att IPS och VA båda riskerar se sämre ut, fast på olika sätt.

OLED vs OLED

Alla OLED-paneler kommer från samma tillverkare, LG Displays. Förutom QD-OLED som kommer från Samsung Displays och används i två modeller i 2022-utbudet: Sony A95K och Samsung S95B. Övriga modeller använder WOLED-paneler.

Att panelerna kommer från samma tillverkare och fabriker innebär att flera egenskaper är väldigt snarlika, likt förmågan att skapa svart och gränserna för ljusstyrkan. Reflexfilter och vinklar är inte alltid exakt likadana men på samma nivå.

OLED_vs_OLED.png

En TV är mycket mer än enbart dess panel. Hur LG Electronics, Sony, Philips och Panasonic använder panelen och hur de arbetar med bild- och färgbehandling är något annat. Därför finns det betydande skillnader mellan varumärkena i hur den färdiga produkten är.

Dessutom finns det flera skillnader inom ett och samma varumärke, likt den evigt diskuterade skillnaden mellan LG:s A2, B2, C2 och G2 – samma grundkvalitet under samma förutsättningar, men i olika utföranden. Detta tar guidens första del upp per tillverkare och i mer detalj. Här måste jag hålla mig kortare.

Styrkor och svagheter hos LG:s OLED

  • Hög tillgänglighet och lägre prisnivåer

  • Spelfunktionerna är testade och beprövade

  • Allroundmodellen

  • Vanligare med ojämnare exemplar

Styrkor och svagheter hos Philips OLED

  • Strävar mot högre ljusnivåer...

  • ...varierar därför mer och skapar retention snabbast

  • Steget efter i färgprecision

  • Ambilight

Styrkor och svagheter hos Sonys OLED

  • Konsekvens i sin färgåtergivning

  • Lugnare och mer precision i hur bilden nyanseras

  • Satsar minst på utökade spellägen

  • Högre pris

Styrkor och svagheter hos Panasonics OLED

  • Konsekvens i sin färgåtergivning

  • Ljusflöde och kontrastintryck i hur bilden nyanseras

  • Enklaste/obefintligaste Smart-systemet

  • Högre pris

LG:s OLED är så mycket allround det kan bli och har det starkaste kortet hos spelfunktionerna som de haft sedan flera år. LG:s volymer är också mycket större. De säljs överallt vilket brukar märkas i priset. Därför ett säkert val i fråga om den breda karaktären. Ofta är det med LG du ändå finner de lägsta priserna.

Till nackdelarna är att LG har inte den bästa färgprecisionen relativt Sony och Panasonic. Panelerna är även rätt så föränderliga i hur de driver och ändras i långa loppet. Det förekommer mycket oftare rapporter om ojämna paneler, milt rosa fläckar och band. Svårt att säga hur mycket som handlar om att LG är de som säljer de största volymerna. Personligen har jag sett tillräckligt många butikssålda LG OLED för att säga att ojämnheter är vanliga.

Sonys OLED tar färgprecisionen och konsekvensen till sin spets. Master-panelerna i A9-serien är också bättre kontrollerade för uniformitet och därför mer jämna över ytan. Bilden präglas ev ett subtilare lugn, vilket märks med material som håller hög kvalitet. Däremot tappar Sony på spelfunktioner där de erbjuder minst, samtidigt som modellerna kostar kanske mest.

Panasonics OLED följer samma japanska filosofi med hög konsekvens i färgprecisionen som hos Sony. Högre uniformitet och även drift i sin Master-modeller, det vill säga att bilden och ljusnivåerna inte varierar lika mycket minut för minut eller timme för timme, i takt med att panelen körs varm. För 2022 har man satsat mer på spelfunktioner.

LG eller Sony/Panasonic?

Jämförelsen LG mot Sony eller Panasonic är mest en fråga om pris och kanske spelfunktioner, som är LG:s styrka. Skillnaden i bildkvalitet och färghantering går att påvisa men du behöver vara en person som ställer höga krav för att den skillnaden ska uppskattas. Kanske är det främst så att fördelen hos Sony och Panasonic ligger i konsekvensen och jämnare kvalitetsnivå mellan exemplaren. Vet du att milda ojämnheter stör dig, välj Sony eller Panasonic Master-modeller.

Sony eller Panasonic?

Jämförelsen Sony eller Panasonic kan enkelt beskrivas som att Panasonic överlag siktar mot kontrastintryck och ljusstyrka. Mer muskler till bilden. Sony siktar istället mot en lugnare karaktär med mer fingertoppskänsla. Den här skillnaden är mer på en nivå om subjektiva upplevelser; en skillnad man kan observera sida vid sida snarare än att det skulle vara något man klart och tydligt kan påvisa.

Philips går sin egen väg

Philips är den tillverkare som skiljer sig mest från de andra i fråga om OLED-modellerna fungerar. Philips har förstås Ambilight och gillar man Ambilight finns det inga alternativ som riktigt matchar det. Prioritet hos Philips är ljusstyrka och särskilt ljusstyrka i SDR. Panelen regleras så att den försöker hålla ljusnivån på en högre lägstanivå hela tiden.

Philips_ambilight-on-off.jpg

Det kan rentav vara lite knivigt att dämpa ljusnivåerna hos Philips OLED och de passar därför bättre i rum med mer belysning och med just Ambilight. Det uppstår även mer retention med Philips OLED. Som följd har Philips påflugna skärmsläckare och TV:n varierar ljusnivåerna oftare och mer synligt än de andra OLED-tillverkarna.

Däremot är Philips OLED däremot inte extra ljusstarka i HDR på något sätt. För HDR kan Philips vara det svagaste valet jämfört med LG:s och särskilt Sonys och Panasonics OLED. Philips har inte den högsta färgprecisionen och är steget efter. Typiskt för Philips är klippta nivåer, ökad posterisering, mer framträdande halvtoner och reglagen har inte samma precision.

Allt detta gör Philips till en ytterlighet i fråga om OLED. De liknar inte riktigt LG, Sony eller Panasonic. Samtidigt är det OLED med allt vad det innebär med kontrastomfång och förmågan att måla bilden mot svart. Det är fortfarande en mycket hög kvalitetsnivå och det handlar om relativa skillnader mot övriga OLED-modeller.

QD-OLED är som (W)OLED fast lite till

QD-OLED är nytt för 2022 där QD-OLED-panelerna tillverkas av Samsung Display. QD-OLED skiljer sig på att de använder tre blå OLED-subpixlar med kvantpricksomvandling (Quantum dot) av det blå ljuset till gröna och röda våglängder.

QD-OLED_vs_OLED.png

WOLED är den befintliga OLED-tekniken sedan 2013 etablerad av LG, där det är fyra vita OLED-subpixlar med filter för R, G och B, medan den fjärde vita subpixeln (W) agerar extra ljus vid framför allt HDR. Här börjar begreppet WOLED eller WRGB-OLED bli vanligt för att skilja från alla andra OLED-typer.

QD-OLED ger i teorin fördelar med hur färgmättnad behålls i ljusa nyanser eftersom dessa inte blandar in vitt ljus likt WOLED. Det ska därför ge större färgomfång och högre ljusstyrka.

I praktiken är de modeller som finns, Samsung S95B och Sony A95K däremot inte så värst mycket ljusstarkare eller ger så extremt större färgomfång i HDR. De är på ungefär samma nivå och lite bättre än Sony A90-modeller, Panasonics LZ2000E-modeller och LG:s G2-modeller. Ingen superskillnad.

reflexfilter_QD-OLED.jpg

QD-OLED har en annan sorts reflexfilter än en typisk WOLED. Filtret dämpar lite bättre i mörka miljöer men riskerar i ljusa miljöer (över 100 lux) allt mer att plocka upp en slags purpurfärgad hinna. Det är oklart om detta också gäller framtida QD-OLED-modeller.

Sonys A95K är därför som alla andra av Sonys OLED, bara något ljusstarkare och något större färgomfång. Inte något alldeles särskilt eller eget. Samsung S95B är mer som Samsungs TV överlag, fortfarande med problemet godtycklighet kring hur HDR tonsätts.

Andra OLED-modeller?

Det finns ytterligare OLED-modeller från andra tillverkare från 2021 och 2020. Bland annat har OLED-modeller från Hitachi, Xiaomi och Hisense figurerat på prislistor och finns fortfarande kvar i en del butiker.

Kvaliteten på dessa är förstås en öppen fråga. Räkna med grundläggande OLED-egenskaper. Hög ljusstyrka (••), OLED-kontrastomfång (•••) och förmodligen bra reflexfilter (•••). Ingen har 4K/120 eller beprövade spellägen.

Eftersom det inte finns mycket information om dessa OLED-modeller – de är överlag inte testade och sällan värst billigare än exempelvis LG:s modeller– är det stående rådet att istället välja bland de produkter som är just testade och bekräftade.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kr, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.