Efter ett par år av brist är halvledarindustrin mättad och samtidigt sjunker efterfrågan till följd av tuffa ekonomiska tider. Som direkt följd av detta är priserna på minneskretsar i fritt fall och på endast ett kvartal sjönk minnesmarknadens intäkter med hela 28,9 procent, vilket analysfirman Trendforce beskrev som en nedgång "utan motstycke sedan finanskrisen 2008".

Prisfallet som slår negativt mot minnesjättarna Samsung, SK Hynix och Micron har en positiv effekt för konsumenter, som kan handla primärminnne (DRAM) och SSD-lagring (NAND) till vrakpris. Extra gynnsamt är detta med den senaste standarden DDR5 som sedan introduktion varit en dyrgrip och drivit upp kostnaden vid köp av såväl Intels som AMD:s senaste processorplattformar.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att prisfallet för DDR5 varit större än för DDR4 och att de båda nu börjar närma sig varandra. Under tredje kvartalet föll kontraktspriserna för DDR5 med 20 procent och för årets fjärde kvartal väntas minskningen ha legat på ytterligare 23 procent. Kontraktspriset i snitt för 8 GB DDR5-minne ligger nu på 24,60 USD, vilket är endast 24,9 procent högre än de 19,70 USD som anges för en DDR4-modul med motsvarande kapacitet.

Marknadspenetrationen för DDR5 uppskattas landa på 10 procent i år. När priserna nu är på nedgång väntas andelen under 2023 öka till 20–30 procent, för att året som följer stiga ytterligare till 40–50 procent. Med andra ord kommer en majoritet av minnesförsäljningen bestå av DDR4-minnen till åtminstone år 2025, förutsatt att prognoserna håller.

Har du köpt DDR5-minne med tillhörande processorplattform eller inväntar du lägre priser?